Menu Sluiten

Ortega 2×2 Kubus

Als je bekend bent met de OLL en PLL algoritmes kan je de 2×2 kubus nog sneller oplossen door de Ortega methode te gebruiken. Met Ortega is het mogelijk om je kubus in minder dan 5 seconde op te lossen. Dit vraagt wel heel veel oefening! Deze methode bestaat uit 3 stappen.

1. Los de bodem op

Het is heel belangrijk dat je de kubus kleur neutraal kan oplossen. Kleur neutraal wil zeggen dat het niet uitmaakt bij welke kleur je begint met het oplossen. Voor deze uitleg beginnen we met het oplossen van wit, maar dit zou dus elke kleur kunnen zijn. Je kunt gewoon het witte oppervlak oplossen zonder op te letten op de randstukjes. Deze stap moet intuïtief worden uitgevoerd en kan gemakkelijk worden uitgevoerd onder de 5 rotaties.

2. Los de bovenkant op

In deze stap moet je alle stukken van de tegenovergestelde kleur naar boven brengen. Als je wit gaat oplossen, moet je alle gele stukjes naar voren brengen. In deze stap kan je alle OLL-algoritmen gebruiken die je waarschijnlijk al kent. Deze staan hierboven beschreven. 

3. Beide tussenlagen oplossen

De laatste stap in de Ortega-methode is beide lagen tegelijk permuteren/ oplossen. Er zijn 3 nieuwe situaties die zich in deze stap kunnen voordoen.

Ortega 2x2 rubiks kubus

De eerste situatie is dat er geen balk is, dit betekent dat alle randstukken verschillend zijn. Dit is de eenvoudigste situatie die u kunt oplossen met de R2 – F2 – R2 rotaties. Controleer na dit algoritme of je beide lagen kunt combineren.

De tweede situatie is dat je slechts één balk in beide lagen hebt. Hou de opgeloste vierkanten (in dit geval wit en geel) naar boven en onderkant gericht en plaats de kubus zodat de balk zich aan de voorkant en in de bovenste laag van uw 2×2 kubus bevindt. Voer het volgende algoritme uit om beide lagen op te lossen R – Ui – R – F2 – Ri – U – Ri. Controleer na dit algoritme of je beide lagen kunt combineren.

De laatste situatie is dat je 2 balken in de kubus hebt. Combineer vervolgens de 2 balken en plaats je kubus zo dat 2 balken vooraan gepositioneerd zijn. Voer dit algoritme uit om je 2 × 2 kubus R2 – Ui – B2 – U2 – R2 – Ui – R2 op te lossen.