Menu Sluiten

CFOP – fridrich methode

Stap 1, kruis oplossen

De Fridrich methode bestaat uit een aantal stappen. Deze methode wordt ook wel CFOP methode genoemd. CPOP staat voor;

Deze stap voor het sneller oplossen van jouw 3×3 kubus verschilt niet veel van de beginners methode. Een belangrijk verschil is wel dat je het kruis van de kubus maakt aan de onderzijde van de kubus, hiermee sorteer je al voor op de volgende stap (F2L). Je hoeft de kubus daarna dus niet meer te draaien, maar je kan ook al meteen de strategie bepalen voor de volgende stap en dit bespaart tijd. 

Deze beschrijving van CFOP methode is de intermediate oplossing, er zijn dus nog geavanceerdere methodes. De C binnen CFOP staat voor Cross. Deze stap bestaat uit het oplossen van de 4 randblokjes van de eerste laag/ kleur die je besluit op te lossen. Als je deze stap volledig beheerst is het mogelijk om het kruis op te lossen in minder dan 15 seconde.

Tip: Bouw als je start met het oplossen van het kruis je kubus hetzelfde op, kies bijvoorbeeld met welke vaste kleur je een kruis maakt, maar bepaal wel ook welke kleur je aan de voorzijde zet. Hierdoor zal je sneller herkennen hoe je je kruis kan opzetten. Begin in elk geval direct met het oplossen van het kruis aan de onderkant, je went er op deze manier ook aan.

Voor het oplossen van het kruis heb je geen algoritmes nodig. Oefenen, oefenen, oefenen is dus de enig manier om sneller te worden in deze stap van het oplossen van de kubus. Het gelijk zetten van de middenblokjes met je kruis in een onderdeel van deze stap! Klik hier om door te gaan naar de volgende stap.