Menu Sluiten

Hoe los je een 5×5 professor kubus op?

De 5x5x5 kubus ook wel professor kubus genoemd oplossen in 3 eenvoudige stappen. Het is een kubus met een oneven aantal blokjes, maar toch kan er een pariteit ontstaan tijdens het oplossen. De stappen voor het oplossen van deze 5x5x5 professor kubus zijn bijna gelijk aan de 4x4x4 revenge kubus. Om deze kubus puzzel op te lossen, is het dus handig als je de oplossing van de 4x4x4 kubus kent.

  1. Oplossen van het middelste gedeelte van de kubus, in dit geval de middelste 9 blokjes, aan alle kanten.
  2. Het paren van de randstukjes
  3. Oplossen alsof het een normale 3×3 kubus is.

Oplossen van het middelste gedeelte van de 5×5 professor kubus

De middenblokjes van de 5x5x5 kubus worden op dezelfde manier als een 4x4x4 opgelost, waarin je er dus rekening mee moet houden om weg te draaien en in te voegen. Je start met het maken van tweetallen. Als je 3 tweetallen op een rij hebt, kan je de laatste strook maken van 3 blokjes en kan deze vervolgens invoegen. Zoals op de afbeelding hieronder staat afgebeeld.

5x5 kubus stap 1

Het tweede middelste gedeelte dat je oplost is het tegenovergestelde van het eerst opgeloste gedeelte. Voorbeeld: tegenover zwart zit geel en je hebt het zwarte middelste gedeelte van je kubus opgelost, dan ga je geel oplossen. Hierbij is het dus goed opletten dat je het opgeloste gedeelte niet stuk maakt. Dit ken je als het goed is al vanuit de oplossing van de 4x4x4 kubus.

Het 3e center gedeelte kan je gewoon kiezen en vanaf nu is het handig om de aangrenzende middelste gedeeltes achter elkaar gaat oplossen zodat je uiteindelijk 2 aansluitende gedeelten hebt om op te lossen.

Bij het oplossen van de laatste 2 middelste gedeeltes ga je voor het eerst een algoritme gebruiken om stukjes te “ruilen” Je gaat eerst door tot je nog maar 2 stukjes hebt die “geruild” moeten worden. Voor het ruilen kan je de volgende algoritmes gebruiken

5x5 kubus stap 2

Het paren van de randstukjes van je 5x5x5 professor kubus

Het paren van een 5×5 kubus kost duidelijk meer tijd dan bij een 4×4 kubus. Dit komt omdat je eerst een tweetal moet paren en vervolgens het 3e randblokje er aan toe moet voegen. Dit is dus een dubbele handeling ten opzichte van de 4×4 kubus. Kijk voor de uitleg van het paren op de pagina voor de 4×4 revenge kubus.

Je gaat door met het maken van de stroken totdat je niet meer kan uitruilen. Uiteindelijk heb je nog 2 onopgeloste stroken over en kan je dus niet meer uitruilen. Nu moet je een andere methode gebruiken. Je zet in eerste instantie dezelfde kleuren aan de voorkant van je 5×5 professor kubus. Hieronder staat de zogenoemde flip-methode verder uitgelegd.

In 50% van de gevallen kan je hem oplossen met de flip methode, maar er kan een situatie zijn waarbij je 3 blokjes op een randstrook hebt die niet goed gepositioneerd zijn, zoals hieronder afgebeeld. Je kan deze oplossen met het volgende algoritme;

Oplossen alsof het een normale 3×3 kubus is

Wanneer de rand en de middenblokjes volledig zijn, kan je de 5×5 kubus oplossen als een normale cube, door de buitenste lagen te verplaatsen. Je kan de kubus dan als volgt bekijken. Er kan tijdens het oplossen als een 3×3 geen pariteit meer ontstaan omdat het een kubus is met een oneven getal. 

5x5 kubus oplossen als 3x3

Heel veel plezier met je Professor kubus oplossen!