Menu Sluiten

Monopoly | Spelregels en uitleg

Wie kent het niet, Monopoly? Monopoly is een bordspel waarin de spelers over een bord met straten en stations bewegen. Tijdens het spel wordt er gehandeld in eigendommen zoals straten, huizen, stations en hotels. Ga je op bezoek bij de eigendommen van een tegenspeler dan moet je huur betalen. Het uiteindelijk doel van het spel is om je tegenspelers failliet te laten gaan. De laatst overgebleven speler is de winnaar. Het spel is genoemd naar het economische concept van een monopolie, waarbij één enkele entiteit/ bedrijf de gehele markt voor een beheerst. Monopoly blijft een van de leukste bordspellen voor jong en oud.

monopoly

Uitleg van de verschillende kaarten in het Monopoly spel

In Monopoly zijn er verschillende soorten kaarten die de spelers kunnen trekken en gebruiken tijdens het spel:

Kans kaarten

Deze kaarten worden getrokken als een speler op het “Kans”-veld op het bord komt. De naam van het kaartje zegt het al, ze kunnen verschillende effecten hebben, zoals de speler dwingen om naar een bepaald veld op het bord te gaan, geld verzamelen of betalen aan andere spelers je kan bij een kanskaart ook een eigendom ontvangen of verliezen.

kans kaart

Algemeen Fonds Kaarten

Net als Kanskaarten worden deze kaarten getrokken als een speler op een “Algemeen Fonds” veld op het bord komt. Ze kunnen ook verschillende effecten hebben, zoals geld verzamelen of betalen, eigendom ontvangen of verliezen, of naar een specifiek veld op het bord bewegen.

Algemeen fonds kaart

Eigendom van straten, stations, waterleiding of elektriciteit – Deze kaarten stellen de eigendommen voor die de spelers tijdens het spel kunnen kopen en ontwikkelen. Ze tonen de naam van het eigendom, de kleurgroep, de kosten van het eigendom en de huur die aan de eigenaar betaald moet worden. Het is belangrijk om te weten dat verschillende versies van het spel iets andere regels en kaarten kunnen hebben.

Hoe verdeel je het geld bij Monopoly

Het ligt we aan de versie van het spel, hoeveel geld er verdeeld mag worden. In deze variant verdelen we 150.000,- voor iedere speler, deze kan als volgt worden verdeeld:

 • 1 biljet van f 500,-
 • 6 biljetten van f 100,-,
 • 4 van f 50,-
 • 3 van f 20,-
 • 10 van f 10,-
 • 7 van f 5,-
 • 5 van f 1,-

De officiële spelregels van Monopoly

 • De kans en algemeen fonds kaarten worden geschud en op hun plaats op het bord gelegd. 
 • Er wordt bepaald welke speler de bank beheert. 
 • Voordat het spel begint wordt er een kleur gekozen en het geld wordt verdeeld. Elke speler begint met een vast bedrag aan geld zoals hierboven staat weergegeven.
 • De eigendomskaarten zoals straten, stations, water en elektriciteit worden geschud en elke speler krijgt 2 kaarten. Deze speler moet de originele waarde betalen aan de bank. 
 • De speler die het hoogst gooit met 1 dobbelsteen mag beginnen. 
 • Er wordt gespeeld met 2 dobbelstenen. En er wordt zoals bij de meeste spelletjes gespeeld met de klok mee. Wordt er dubbel gegooid dan mag/ moet je nog een keer, na 3 keer dubbel te hebben gegooid ga je direct naar de gevangenis, dan rij je namelijk veel te hard 😉
 • Spelers kunnen eigendommen kopen waarop ze terechtkomen, of moeten huur betalen aan de eigenaar als ze op een eigendom terechtkomen dat al eigendom is. Hoeveel je moet betalen staat volledig beschreven op de eigendom kaartjes van de grond. 
 • Kom je op een kans of algemeen fonds vakje dan moet de speler een kaart trekken uit de stapel “Kans” en “Algemeen Fonds”.
 • Naast het bezoeken van je eigen bezitten is er 1 plekje op het bord waar je gewoon kan staan, vrij parkeren. Je mag hier gewoon 1 ronde blijven staan als je er op komt tijdens je beurt.
 • Je krijgt 20.000 euro van de bank als je start passeert. Deze wordt uitgekeerd als je op start staat of tijdens je beurt er overheen gaat. 
 • Als een speler op een “Ga naar de gevangenis” vakje komt of deze trekt, moet hij zijn speelfiguur naar het “In de gevangenis”-veld verplaatsen en zijn volgende beurten missen. Je mag maximaal 3 beurten in de gevangenis blijven zitten. Zit je in de gevangenis dan moet je wel gooien, gooi je dubbel dan moet je met dat getal de gevangenis verlaten. 
 • Spelers kunnen huizen en hotels bouwen op hun eigendommen, waardoor de huur die andere spelers moeten betalen om erop te komen, hoger wordt.
 • Het doel van het spel is om de rijkste speler te worden door eigendommen te verwerven en huur te vragen. En dus uiteindelijk het bankroet van je medespelers af te dwingen.
 • Het spel eindigt wanneer één speler geen geld meer heeft en zijn schulden niet meer kan betalen, of wanneer alle spelers op één na failliet zijn gegaan.

Tactiek en strategie bij Monopoly

Er zijn veel verschillende strategieën die gebruikt kunnen worden om met Monopoly te winnen. En deze strategie kunnen zeker succesvol zijn, al heb je bij het spel ook de nodige dosis geluk nodig. Hier zijn een paar algemene strategieën die je kunnen helpen om een potje monopoly te winnen. 

 • Ontwikkel eigendommen zo snel mogelijk: Het bouwen van huizen en hotels op uw eigendommen zal de huur verhogen die andere spelers moeten betalen om erop te landen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om het zich te veroorloven hun eigen eigendommen te kopen. Begin hier zo snel als mogelijk mee. Stilstaan is geen goed idee bij Monopoly.  Bij het ontwikkelen van eigendommen zorg er dan voor dat deze zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. 
 • Let op de cashflow: Zorg ervoor dat je genoeg geld achter de hand houdt om de huur, belastingen en eventuele boetes te betalen. Investeer verstandig. 
 • Let op de ligging van de nutsvoorzieningen en de spoorwegen: Deze eigendommen kunnen veel geld opleveren als ze op de juiste manier worden ontwikkeld. Er zijn maar weinig spelers die deze eigendommen waarderen, maar vaak is het net als de stations een mooie bron van inkomsten, zeker voor de lage investering die je moet doen.

Houd in gedachten dat dit algemene strategieën zijn, en dat verschillende situaties en verschillende spelers verschillende tactieken kunnen vereisen. Het is belangrijk om flexibel te zijn in uw aanpak en uw strategie aan te passen naarmate het spel vordert.

Monopoly kopen?

Monopoly kopen
 • Gratis verzending door bol.com
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Dag en nacht klantenservice

Variaties op Monopoly 

Er zijn vele variaties van het Monopolyspel, Hierbij een korte opsomming van de verschillende varianten en een link naar bol.com mocht je het spel willen aanschaffen

 • Speed Dice: Deze versie van het spel bevat een derde dobbelsteen, waardoor de spelers sneller over het bord kunnen bewegen en meer bewegingsmogelijkheden hebben.
 • Elektronisch Bankieren: Deze versie van het spel gebruikt een elektronische bank om het geld en de transacties van de spelers bij te houden, in plaats van papiergeld te gebruiken.
 • Monopoly Deal: Dit is een kaartspel versie van Monopoly waarbij de spelers eigendommen verzamelen, stelen en verhandelen, en hun tegenstanders huur in rekening brengen.
 • Monopoly Empire: Deze versie van het spel richt zich op het opbouwen van een zakenimperium, in plaats van het verwerven van eigendommen. Spelers kunnen merken kopen en verkopen, en reclameborden en torens bouwen op eigendommen om hun waarde te verhogen.
 • Monopoly Junior: Deze versie van het spel is ontworpen voor kinderen, met een vereenvoudigd bord en regels, en is bedoeld als een meer toegankelijke introductie tot het spel voor jonge spelers.
 • Monopoly Stad: Met deze versie van het spel kunnen spelers wolkenkrabbers, stadions en andere bouwwerken op hun eigendommen bouwen, waardoor de waarde ervan toeneemt en er meer huur wordt gegenereerd.
 • Monopoly Millionaire: Deze versie van het spel heeft een nieuwe snelheidsdobbelsteen, directe beloningen en een uniek miljonairs thema.
 • Monopoly Pokemon: Gotta Catch ‘em all: vang alle Pokémon in deze speciale Pokémon Monopoly Kanto editie! Je reis begeeft zich door acht strijdvelden, waarbij je zoveel mogelijk probeert te handelen om het sterkste Pokémon team samen te stellen.

Een veel gespeelde variant is dat alle betalingen vanuit de algemeen fonds of kanskaarten in het midden van het bord worden geplaatst. Kom je op vrij parkeren dan is het geld dat op dat moment in het midden van het bord ligt voor jou. Spreek duidelijk vooraf af welke variant je gaat spelen. Je kan er ook vooraf voor kiezen om op tijd te spelen. Je speelt dan bijvoorbeeld 1 uur en de speler met het meeste waarde aan bezittingen en geld als de tijd om is is de winnaar. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele variaties van Monopoly die er bestaan. Elke versie van het spel heeft zijn eigen unieke spelregels en spelelementen, dus zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig leest voordat je gaat spelen.

Video uitleg bij Monopoly

Veelgestelde vragen bij 30 Monopoly

Wat is een betere kaart, Kans of algemeen fonds?

Het grootste verschil zit in de huizen aanslag in de kanskaarten. Als er huizen op het bord staan is dit een heel vervelende kaart om te trekken. Deze komen niet voor bij het algemeen fonds. Het Algemeen Fonds heeft tijdens het spel min of meer dezelfde “beperkte” gevolgen.

Hoe lang mag je in de gevangenis blijven zitten?

Als het bord helemaal vol staat met huizen en hotels dan is het soms lekker om in de gevangenis te blijven zitten. Je mag maximaal 3 beurten in de gevangenis blijven zitten.

Hoe win je monopoly?

Er zijn veel verschillende strategieën die gebruikt kunnen worden om met Monopoly te winnen. En deze strategie kunnen zeker succesvol zijn, al heb je bij het spel ook de nodige dosis geluk nodig. Hier zijn een paar algemene strategieën die kunnen helpen om een potje monopoly te winnen.

Hoe speel je 30 seconds met 3 personen?

2 personen spelen het spel en 1 persoon omschrijft de begrippen. Dat is de manier om 30 seconds met 3 personen te spelen.

Hoe lang duurt een potje monopoly?

Bij de normale versie van Monopoly duurt een spelletje ongeveer 1,5 uur. Maar er zijn spelvarianten met meer dobbelstenen waardoor je sneller over het bord kan bewegen. Het spel gaat dan ook aanzienlijk sneller?

Wanneer krijg je geld als je over start komt?

Je krijgt 200 euro van de bank als je start passeert. Deze wordt uitgekeerd als je op start staat of tijdens je beurt er overheen gaat.

Ben je op zoek naar andere leuke spellen? 

Bordspellen

Dammen | Schaken | 30 seconds | Cluedo Kermis | Kolonisten van Catan | Zeevaarders van Catan | Ganzenborden | Scrabble | TricTrac | Mens erger je niet | Monopoly | Risk | Stratego | Ticket to ride | Lord of the rings