Menu Sluiten

Pokeren Texas Hold’em

Texas Hold’em Poker is een van de meest populaire kaartspellen ter wereld en wordt gespeeld door miljoenen mensen, zowel in casino’s als online. Dit populaire spel combineert strategie, kans en psychologie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de regels, strategieën en tips om je spel te verbeteren en je kansen om te winnen te vergroten.

Pokeren texas hold'em

Bij Texas Hold’em ontvangt elke speler aan het begin van de hand twee kaarten die alleen hij kan zien. Gedurende het spel worden er vervolgens vijf gemeenschappelijke kaarten open op tafel gelegd (de river). De combinatie van de twee kaarten in je hand en de vijf gemeenschappelijke kaarten vormen de beste pokerhand voor elke speler. Er zijn miljoenen combinaties mogelijk, hierdoor blijft het spel altijd spannend en verrassend. Texas Hold’em kan worden gespeeld met 2 tot 10 spelers.

Welke combinaties aan kaarten zijn er mogelijk bij Texas hold’em?

Bij Texas Hold’em gaat het dus om een combinatie van 5 kaarten. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met Yahtzee. Hieronder staan de verschillende combinaties van pokerhanden gerangschikt van hoog naar laag:

Royal flush poker
 1. Royal Flush: Aas, koning, vrouw, boer, en tien van dezelfde soort.
straight flush poker
 1. Straight Flush: Elke vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde soort.
 1. Four of a Kind: Vier kaarten van dezelfde waarde, met een willekeurige vijfde kaart.
full house poker
 1. Full house: Drie kaarten van dezelfde waarde, en twee kaarten van een andere waarde.
Flush poker
 1. Flush: Elke vijf kaarten van dezelfde soort.
straight poker
 1. Straight (straat): Elke vijf opeenvolgende kaarten van verschillende soorten.
Three of a kind
 1. Three of a Kind: Drie kaarten van dezelfde waarde, met twee willekeurige kaarten.
two pair poker
 1. Two Pair: Twee kaarten van dezelfde waarde, twee kaarten van een andere waarde, met een willekeurige vijfde kaart.
one pair poker
 1. Pair: Twee kaarten van dezelfde waarde, met drie willekeurige kaarten.
high card poker
 1. High Card: Elke hand die geen van de bovenstaande combinaties bevat. Dan wordt er gekeken naar de hoogste kaart.

Het hebben van een goede combinatie betekent bij Poker zeker niet altijd winst. Je positie aan tafel, de hoeveelheid chips en de bluf van je tegenstander spelen allemaal mee en bepalen uiteindelijk de wins van de ronde.

Regels en spelverloop bij Texas Hold’em

Doel van het spel:

Het doel van het spel is om de beste combinatie van vijf kaarten te maken uit je twee persoonlijke kaarten en de vijf gemeenschappelijke kaarten op tafel. De speler met de beste hand wint de pot. Er zijn verschillende afspraken over de inzet, maar over het algemeen wordt er doorgespeeld tot er 1 winnaar en de andere spelers geen chips meer hebben. 

De dealer:

Een speler wordt aangewezen als dealer. De dealerpositie wordt aangeduid met een “dealer button” en roteert met de klok mee na elke hand.

De blind:

Vóór elke hand plaatst de speler links van de dealer een inzet de “small blind” en de speler links van de small blind plaatst een “big blind”. De blinds zijn verplichte inzetten die ervoor zorgen dat er geld in de pot zit om voor te spelen. De big blind is twee keer zo groot als de small blind. 

De kaarten:

Elke speler ontvangt twee persoonlijke kaarten (de “hole cards”) die alleen voor hen zichtbaar zijn, en vijf gemeenschappelijke kaarten (de “board cards”) worden op tafel gedeeld.

Inzetten:

Bij Texas Hold’em Poker zijn er verschillende inzetten waar spelers aan mee kunnen doen. Hieronder leg ik de meest voorkomende inzetten uit:

Blinds:

De blinds zijn verplichte inzetten die aan het begin van elke ronde worden gedaan door twee spelers links van de dealer. De speler direct links van de dealer plaatst de small blind en de speler twee plaatsen links van de dealer plaatst de big blind. De big blind is meestal twee keer zo groot als de small blind.

Bet:

Een bet is een vrijwillige inzet die een speler doet tijdens zijn beurt om de pot te vergroten en de andere spelers uit te dagen om mee te gaan of te folden.

Raise:

Een raise is een verhoging van de huidige inzet en wordt gedaan om de andere spelers onder druk te zetten en meer geld in de pot te krijgen.

Bij Texas Hold’em Poker mag je een raise doen wanneer het jouw beurt is om in te zetten en er al een inzet op tafel ligt. In principe kun je bijna altijd raisen, tenzij er al een raise is gedaan en jij ervoor kiest om slechts mee te gaan (callen). Je kunt bijvoorbeeld raisen om de pot te vergroten als je een sterke hand hebt en denkt dat je de beste hand hebt. Je kunt ook raisen als je denkt dat je tegenstander(s) een zwakke hand hebben en probeert ze te dwingen hun hand op te geven. Het is wel belangrijk om de inzetlimieten in de gaten te houden, omdat sommige spellen een maximumlimiet voor raisen hebben.

Call:

Een call is een inzet die overeenkomt met de huidige inzet van een andere speler. Door te callen, kun je meegaan met de andere spelers en een kans maken om de pot te winnen.

Fold:

Als je besluit om te folden, geef je op en verlies je de inzet die je tot dat moment hebt gedaan. Door te folden, vermijd je het risico om meer chips te verliezen en wacht je op een betere hand.

Het begrijpen van de verschillende inzetten en wanneer je ze moet doen, is essentieel om succesvol te zijn bij Texas Hold’em Poker. Het kan ook helpen om de inzetten van je tegenstanders te observeren en te analyseren om hun strategie te begrijpen en te gebruiken om je eigen spel te verbeteren.

Het spelverloop:

Het spel verloopt in vier inzetrondes:

Ronde 1 – De preflop: Spelers ontvangen hun persoonlijke kaarten en er wordt ingezet op basis van de kaarten die ze hebben ontvangen.

Ronde 2– De flop: Drie gemeenschappelijke kaarten worden op tafel gedeeld. Spelers kunnen opnieuw inzetten op basis van hun hand.

Ronde 3 – De turn: Een vierde gemeenschappelijke kaart wordt op tafel gedeeld. Spelers kunnen opnieuw inzetten op basis van hun hand.

Ronde 4 – De river: Een vijfde en laatste gemeenschappelijke kaart wordt op tafel gedeeld. Spelers kunnen opnieuw inzetten op basis van hun hand.

Showdown:

Als er na de river nog steeds twee of meer spelers in de hand zitten, volgt de showdown. Spelers tonen hun persoonlijke kaarten en de beste combinatie van vijf kaarten wint de pot.

Dit zijn in het kort de regels en het spelverloop van Texas Hold’em Poker. Er zijn natuurlijk nog veel meer details en strategieën die je kunt leren om een succesvolle speler te worden!

Hoe vergroot je de kans om te winnen bij Texas Hold’em Poker.

Er zijn verschillende strategieën en technieken die je kunt gebruiken om je kansen om te winnen bij Texas Hold’em Poker te vergroten. Hier zijn enkele tips:

Speel selectief:

Kies zorgvuldig welke handen je speelt en speel alleen met sterke kaarten. Dit kan de kans op het verliezen van chips verminderen.

Begrijp de positie:

Begrijp de waarde van positie in Texas Hold’em. Speel agressiever als je in een late positie zit en meer terughoudend als je in een vroege positie zit.

Wees bereid om te folden:

Fold wanneer je een zwakke hand hebt. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet folden en niet vast te houden aan een hand die waarschijnlijk verliest.

Leer je tegenstanders kennen:

Let op het spel van je tegenstanders en pas je strategie aan op hun speelstijl. Dit kan je helpen om te bepalen wanneer ze bluffen en wanneer ze een sterke hand hebben.

Beheer je inzet en fishes:

Beheer je inzet verstandig en zet niet meer in dan je je kunt veroorloven. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je hebt en hoeveel je bereid bent om te verliezen.

Oefen en leer:

Oefen en leer zoveel mogelijk over de spelregels, strategieën en verschillende situaties die zich kunnen voordoen in Texas Hold’em Poker. Dit kan je helpen om betere beslissingen te nemen en je kansen op winst te vergroten.

Door deze tips te gebruiken en je spel voortdurend te verbeteren, kun je je kansen om te winnen bij Texas Hold’em Poker vergroten. Vergeet niet dat poker een spel van vaardigheid is, dus blijf oefenen en leren om beter te worden.

Etiquette en gedrag bij Texas Hold’em Poker

Er zijn bij Texas Hold’em ook ongeschreven regels. Het is belangrijk om de juiste etiquette en gedrag te hanteren bij Texas Hold’em Poker om een goede sfeer aan tafel te behouden en respect te tonen aan de andere spelers. Deze belangrijke richtlijnen zorgen voor de juiste sfeer tijdens een potje pokeren:

 • Wees beleefd en respectvol tegenover andere spelers.
 • Verlaat niet zomaar de tafel.
 • Gebruik geen taal of gebaren die beledigend kunnen zijn voor andere spelers.
 • Houd je telefoon op stil en gebruik deze niet tijdens het spel.
 • Raak de chips van andere spelers niet aan.
 • Laat niet te veel tijd verstrijken voordat je een beslissing maakt. Zorg dat er tempo in het spel blijft zitten.
 • Je kan fooi geven aan de dealer als je wint. Dit is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

Beroemde Texas Hold’em Poker spelers

De rocksterren van het poker. Er zijn veel getalenteerde Texas Hold’em spelers over de hele wereld, maar hier zijn vijf van de meest bekende en succesvolle spelers.

Phil Ivey – Phil Ivey is een Amerikaanse professionele pokerspeler die bekend staat om zijn agressieve speelstijl en zijn vermogen om te bluffen. Hij heeft 10 World Series of Poker (WSOP) armbanden gewonnen en wordt beschouwd als een van de beste pokerspelers aller tijden.

Daniel Negreanu – Daniel Negreanu is een Canadese professionele pokerspeler en een van de meest succesvolle spelers in de geschiedenis van het spel. Hij heeft zes WSOP armbanden gewonnen en staat bekend om zijn vaardigheid in het lezen van tegenstanders en het maken van strategische beslissingen.

Phil Hellmuth – Phil Hellmuth is een Amerikaanse professionele pokerspeler die bekend staat als “The Poker Brat” vanwege zijn temperamentvolle gedrag aan de pokertafel. Hij heeft 15 WSOP armbanden gewonnen en is een van de meest succesvolle spelers in de geschiedenis van het spel.

Antonio Esfandiari – Antonio Esfandiari is een Iraans-Amerikaanse professionele pokerspeler en goochelaar die bekend staat om zijn charismatische persoonlijkheid en speelstijl. Hij heeft drie WSOP armbanden gewonnen en heeft meer dan $27 miljoen aan prijzengeld gewonnen in zijn carrière.

Vanessa Selbst – Vanessa Selbst is een Amerikaanse professionele pokerspeler en een van de meest succesvolle vrouwelijke spelers in de geschiedenis van het spel. Ze heeft drie WSOP armbanden gewonnen en staat bekend om haar agressieve speelstijl en haar vaardigheid in het spelen van zowel online als live poker.

Online Texas Hold’em Poker

Er zijn veel online pokerrooms waar je Texas Hold’em kunt spelen. Hier zijn enkele populaire opties:

 • PokerStars – Dit is de grootste online pokerroom ter wereld en biedt een breed scala aan Texas Hold’em spellen en toernooien.
 • 888poker – Dit is een andere populaire online pokerroom die Texas Hold’em spellen en toernooien aanbiedt. Helaas doet deze website het niet in Nederland.
 • PartyPoker – Deze online pokerroom biedt verschillende varianten van Texas Hold’em, evenals toernooien en promoties. Helaas doet ook deze website het niet in Nederland.
 • BetOnline – Dit is een bekende online pokersite die Texas Hold’em spellen en toernooien aanbiedt, evenals andere casinospellen en sportweddenschappen.
 • Unibet – Deze online pokerroom biedt Texas Hold’em spellen, evenals andere casinospellen en sportweddenschappen.

Veel van deze sites zijn vanuit Nederland vanwege de regelgeving niet toegankelijk. Het is belangrijk om te onthouden dat online poker spelen gepaard kan gaan met risico’s en dat je het beste kan spelen bij een gerenommeerde en veilige pokerroom. Zorg ervoor dat je de algemene voorwaarden van de site goed begrijpt voordat je begint met spelen.

FAQ pokeren Texas Hold’em

Waarom heet het Texas Hold’em?

Een veel voorkomende theorie is dat de naam “Texas” verwijst naar de staat Texas in de Verenigde Staten, waar het spel voor het eerst populair werd. Er wordt gezegd dat Texas Hold’em voor het eerst werd gespeeld in de stad Robstown, Texas, in de vroege jaren 1900. Later verspreidde het spel zich naar andere delen van Texas, en uiteindelijk naar de rest van de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Een andere theorie is dat de naam “Hold’em” afkomstig is van het feit dat spelers twee kaarten in hun hand houden (de holecards), en deze kaarten moeten “vasthouden” totdat de hand is afgelopen en de winnaar is bepaald.

Wat de exacte oorsprong van de naam Texas Hold’em ook mag zijn, het spel is uitgegroeid tot een van de meest populaire vormen van poker ter wereld en wordt gespeeld in casino’s, pokerrooms en online pokerrooms over de hele wereld.

Kan je kaarten tellen bij Texas Hold’em?

In tegenstelling tot sommige andere casinospellen zoals blackjack, waar kaarten tellen een effectieve strategie kan zijn, is kaartentellen bij Texas Hold’em Poker niet zo nuttig. Bij Texas Hold’em worden kaarten gedeeld uit een volledig geschud kaartspel en elke hand begint met een nieuwe mix van kaarten. Bovendien krijgt elke speler slechts twee eigen kaarten, terwijl er vijf gemeenschappelijke kaarten op tafel liggen. Dit betekent dat het tellen van kaarten bij Texas Hold’em Poker weinig tot geen invloed heeft op de uitkomst van het spel.

Ben je op zoek naar andere leuke kaartspellen? 

Kaartspellen

Beverbende | Pesten | Uno | Hartenjagen | Weerwolven | Toepen | Ezelen | Eenentwintigen | Blackjack | Jokeren | Skyjo | Exploding kittens | Labyrinthe | Solitaire | Pokeren Texas Hold’em | That’s not a hat | Liegen | Eenendertigen | Skipbo | Ligretto | Vlotte geesten | kwartetten | Koehandel Festival | Koehandel | Skull king