Menu Sluiten

Hoe los je een Skewb kubus op?

In 4 eenvoudige stappen de Skewb kubus oplossen, hiervoor hoef je maar 1 algoritme te leren. De Skewb kubus is een totaal andere kubus dan de normale 3×3 kubus. De grootste verschillen zijn; Er zitten geen middenblokjes in die vastzitten en dat in combinatie met schuine draairichtingen zal er voor zorgen dat bij elke draai je elke kant van je kubus beïnvloed. Bij het oplossen van de Skewb is het dus handig dat je standaard kleuren indeling van een kubus kent en snapt. Een verwarrend ding dus, de Skewb. Toch is het oplossen van een Skewb best eenvoudig. Het is gedeeltelijk intuïtief en je hebt er maar één algoritme voor nodig. Voordat je aan de slag gaat met een Skewb helpt het wel als je het oplossen van een 3×3 kubus al een beetje onder de knie hebt.

Er zijn verschillende methodes om de Skewb op te lossen, maar deze is zeer geschikt voor een beginner, maar ook als je je oplostijden wilt verbeteren. 

Skewb puzzel oplossen

Stap 1 wit oplossen

De eerste stap in het oplossen van je Skweb kubus is het oplossen van de witte hoeken naast het witte vierkant (de ruit). Breng de hoeken op hun plaats met behulp van intuïtie. Dit vraagt wel enige oefening, maar zou zeker moeten lukken. Hierbij kan je denken aan het invoegen van de hoeken bij een 3×3 kubus.

Stap 2 gele hoeken plaatsen

Je gaat door met het oplossen van de tegenovergestelde kleur van wit, dit is altijd geel. Om een geel vlak te creëren begin je bij de Skewb kubus met het oplossen van de hoekstukjes, dit wijkt dus af van andere kubussen waar je vaak begint met de middenblokjes. In deze stap ga je voor het eerste een algoritme gebruiken, dit is ook het enige algoritme dat je nog hebt voor het oplossen van een Skewb puzzel. Er zijn twee situatie die kunnen voorkomen en die kan je oplossen op de volgende manier. Het tweede beeld volgt na de eerste, let dus goed op je moet de kubus ook bijdraaien

Stap 3 gele middenvlak invoegen

De gele hoeken zitten als het goed is nu op de juiste plek bovenop je Skewb. Hou nu wit aan de onderkant van je kubus en het grote gele vlak aan de achterzijde van je kubus en voer onderstaand algoritme uit, let op dat je je kubus 180 graden draait (Y2) in het midden van het Algoritme.

Stap 4 de rest van je Skweb kubus oplossen

Het algoritme en het draaien van de kubus zoals je deze hebt uitgevoerd om het gele vlak te voltooien kan je ook gebruiken bij deze stap. Je start deze stap met geel en wit aan de zijkant van je Skewb en indien er nog een kleur is opgelost kan je deze aan de onderzijde van je Skewb puzzel houden. Je moet nu op zoek naar een vlak met tegenovergestelde kleuren. Tegenovergestelde kleuren zijn;

  • rood en oranje
  • blauw en groen
  • geel en wit

Hou het vlak met de tegenovergestelde kleuren aan de voorzijde zoals op de onderstaande afbeelding en voer het bekende algoritme uit. Het kan zo zijn dat je deze stap 2 keer moet uitvoeren. 

Als het goed is gegaan heb je nu je Skewb volledig opgelost! 

Andere soorten kubussen en puzzels;