Menu Sluiten

Mirror cube oplossen?

Hoe los je een 3×3 mirror cube op in 6 eenvoudige stappen? Het oplossen van deze draaipuzzel is erg vergelijkbaar met een normale 3×3 kubus. Het grootste verschil is dat je bij een Mirror cube op de vorm moet letten en bij een normale 3×3 let je juist op de kleuren. Verder is het goed om te weten dat ook bij deze 3×3 variant de middenblokjes gewoon vast zitten en dus een fijn oriëntatiepunt zijn tijdens het oplossen. Als je nog nooit een gewone 3×3 kubus hebt opgelost is het niet aan te raden om te starten met een mirror cube, oplossen wordt dan erg lastig. 

Ook de rotaties van deze puzzel zijn gelijk aan een 3×3, hieronder de verdere uitleg in een afbeelding;

mirror cube oplossen

Stap 1: Oplossen eerste laag van de Mirror Cube

Bij voorkeur start je met een vaste laag. Het is het meest eenvoudig om te starten met de  dikste laag zoals in de video. Het oplossen van deze laag gaat in 2 stappen;

  1. Maak een kruis
  2. Voeg de hoeken in

De middenblokjes hebben een vaste positie en dat geeft voldoende oriëntatie voor je kuis. Omdat de afmetingen van de randblokjes op elkaar lijken is het even puzzelen voordat je het juiste kruis hebt. Je kan controleren of je op de juiste manier een kruis hebt gemaakt, door de middelste laag van de kubus gelijk te zetten met de randblokjes van de laag die je aan het oplossen bent. 

Voor het invoegen van de hoekblokjes kan het het volgende algoritme gebruiken Ri – Di – R – D. Je houdt het kruis aan de onderzijde van de kubus en positioneert het blokje in de bovenste laag boven de positie waar hij in moet. Je kan dan 1 of meerdere keren het algoritme uitvoeren en je zal zien dat je hiermee het hoekblokje invoegt. 

Stap 2: Oplossen tweede laag van de Mirror Cube

Bij het oplossen van de tweede lag, begin je met het omdraaien van je kubus. Vervolgens zet je de middelste laag gelijk door de middenstukjes te matchen met de eerste opgeloste laag. Nu kan je de randblokjes gaan invoegen. Verdere uitleg over deze stap kan je hier terugvinden bij het oplossen van de 3×3 kubus, stap 3. Of in de video hierboven.

Stap 3: Kruis maken aan de bovenzijde van de kubus

Als je de tweede laag hebt opgelost lijkt de bovenzijde van je kubus nog steeds een chaos. Toch is dit niet zo, je kan duidelijkheid aanbrengen door te denken aan het oplossen van een reguliere 3×3 kubus.  Letten op de vorm is tijdens deze stap nog belangrijker dan bij de voorgaande stappen. De blokjes op je mirror cube die al plat zijn moet je dan zien als geel. Op deze manier kan je nu een kruis gaan maken met de 3 verschillende situaties zoals je ze kent van de oplossing bij een 3×3 cube.

Stap 4: De bovenzijde van de mirror kubus “plat” maken

Je hebt nu een plat kruis aan de bovenzijde van je kubus. Nu ga je de bovenste laag in zijn geheel plat maken. Of zoals je dat kent uit stap 5, de toplaag van je 3×3 kubus oplossen. Je hebt hier maar 1 algoritme voor nodig, maar meestal moet je dit algoritme meerdere malen achter elkaar uitvoeren. Als je onderstaand algoritme uitvoert is het belangrijk dat je een “geel/ plat” hoekje links onderin plaatst zoals op de onderstaande afbeeldingen bij stap 5 bij het oplossen van de 3×3 kubus.

R – U – Ri – U – R – U2 – Ri

Stap 5: Hoeken laatste laag positioneren

De op een na laatste stap in het oplossen van je mirror cube is het positioneren van de hoeken. Hiervoor zet je de twee schuine hoeken gelijk (links voor en rechts achter) of je positioneert de twee achterste hoeken op de juiste manier en voert het volgende algoritme 1 of 2 keer uit. 

Ri – F – Ri – B2 – R – Fi – Ri – B2 – R2 – Ui

Stap 6: Randstukjes laatste laag roteren

Voordat je begint met deze stap moet je controleren of de hoekstukjes allemaal op de juiste plek zitten. Zet deze recht en controleer of de randstukjes rechts of linksom moeten worden ingevoegd. Als er 1 zijde al in zijn geheel gevuld is houdt deze dan aan de achterkant en volg het volgende algoritme. Er zijn 2 verschillende problemen die je moet oplossen maar zoals je ziet verschilt het maar op 2 draaien omdat je 2 kanten op kan oplossen;

  • Met de klok mee: F – F – U – L – RI – F – F – LI – R – U – F – F
  • Tegen de klok in: F – F – UI – L – RI – F – F – LI – R – UI – F – F

Hopelijk is het je gelukt en heb je nu je Mirror cube opgelost! Als je sneller wil worden in het oplossen van deze puzzel dan kan dat net als bij een reguliere 3×3 Kubus met behulp van CFOP.