De rokade is de enige zet in het schaakspel waarbij je 2 stukken verplaatst, de koning en de toren. Bij een rokade beweegt de koning 2 vakken naar links of rechts richting de toren, de toren springt over de koning heen en wordt neergezet direct naast de koning. Maar wanneer gebruik je de rokade en waar moet je op letten tijdens deze bijzondere zet?
Regels tijdens de rokade
- Deze bijzondere zet tijdens het schaakspel mag alleen worden uitgevoerd als er geen stukken meer staan tussen de koning en de toren.
- Je mag alleen een rokade zet doen als zowel de koning als de toren nog niet eerder in het spel verplaatst is geweest.
- Als je schaak staat mag je niet rokeren.
- Ook als je tijdens het rokeren langs een schaak situatie zou komen mag je de rokade niet uitvoeren.
Het is geen probleem als je al schaak hebt gestaan als je de koning of de toren maar niet eerder tijdens het schaakspel hebt verzet. Mocht de toren tijdens het spel al zijn geslagen dan spreekt het voor zich dat de rokade aan die zijde niet kan worden uitgevoerd. Worden de torens aangevallen dan mag je gewoon rokeren.
2 varianten van de rokade
Er zijn 2 verschillende varianten van de rokade:
- De korte rokade
- De lange rokade
Bij de korte rokade verplaatst de koning zich 2 plekken richting de toren op H en eindigt de koning dus op G en de toren op F. Bij de lange rokade verplaatst de koning zich richting de toren van A en komt de C en de toren komt daarmee op D.
Strategie rokade
Je kan de rokade eigenlijk niet snel genoeg maken. Met name de korte rokade is zelden een foute zet. Het geeft je later in het spel veel meer flexibiliteit en het is makkelijker om de torens met elkaar te verbinden. Je activeert hiermee dus op een makkelijke manier je toren. Verder staat de koning op zijn originele plek niet beschut genoeg, door hem naar de zijkant te verplaatsen biedt je de koning meer bescherming. Met de Rokade sluit je figuurlijk de opening af en ga je door naar het middenspel van het schaken.