Menu Sluiten

Hoe los je een Toren kubus | Tower op?

De toren kubus oplossen in 4 stappen. De toren kubus is een onregelmatig gevormde kubus-variant. Het is een 2x2x4 variant en kan worden gezien als twee Pocket Cubes op elkaar gestapeld. Een deel van de oplossing lijkt ook op het oplossen van de 2×2 pocket cube.

De Toren/ Tower kan tijdens het oplossen in vele vreemde vormen worden geplaatst.  Deze vormen zijn gedeeltelijk op te lossen met de OLL van de 2×2 pocket kubus. De Toren volgt het standaard kleurenschema niet, dus de bekende tegenovergestelde kleuren gaan niet op voor deze puzzel. Door de verschillende vormen die hij kan aannemen en het feit dat het twee op elkaar gestapelde 2×2 pocket kubussen zijn maakt het moeilijk om hem intuïtief op te lossen!

Stap 1 Breng de Toren terug naar haar originele vorm

De eerste stap van het oplossen van de Tower is het terugbrengen naar de vorm van een Toren.Het eerste gedeelte is een intuïtieve stap en vraag wel enige herkenning van de verschillende vormen van de kubus, maar hier kom je meestal wel zelfstandig uit. Zorg ervoor dat je 1 helft van de toren in de vorm van een 2×2 kubus krijgt. Vervolgens kan je onderstaande 5 OLL situaties gebruiken om de de vorm van de kubus op te lossen.

Rubiks toren OLL

Stap 2 Blokjes samenvoegen

We werken toe naar het oplossen van de Toren alsof het een 2×2 kubus is, zoals je hieronder afgebeeld ziet.

Rubiks toren oplossen

Het is de bedoeling dat je blokjes gaat paren en dat je ze vervolgens naar de andere kant brengt van je tower, middels een R2 of L2. Het gaat dus om het horizontaal paren van de blokjes. Je kan de blokjes samenvoegen/paren door te draaien met U of D. 

Stap 3 Laatste blokjes paren

Na het samenvoegen van de blokjes kunnen er 3 situaties ontstaan.

  1. Alle blokjes bestaan uit tweetallen
  2. De onopgeloste tweetallen zitten naast elkaar, hou de opgeloste tweetallen naast elkaar aan de rechterkant van de kubus en volg het volgende Algoritme; U2 – L2 – Dd – L2 – yi – Dd2 – R2 – Dd – R2 – U
  3. De onopgeloste tweetallen zitten kruislings, zorg er voor dat de opgeloste tweetallen rechtsvoor en linksachter zitten en voer het volgende algoritme uit; Ui – L2 – Dd – L2 – yi – Dd2 – R2 – Dd – R2 – U2

Stap 4 Oplossen als een 2×2 pocket kubus

In eerste instantie kan je de bovenste laag van de kubus oplossen, eigenlijk zijn dit dus de 2 bovenste lagen. Deze kan intuïtief worden opgelost. Let er op dat je niet per ongeluk de reeds samengevoegde blokjes weer uit elkaar haalt tijdens het draaien. Draai vervolgens je Tower en hou de reeds opgeloste 2 lagen naar beneden. 

Het is nu zaak om de bovenste kleur op te lossen de positie van de stukjes is nog niet belangrijk. Hoe je deze oplost kan je vinden op de oplossing voor de 2×2 pocket kubus. 

Als alles goed is gegaan heb je je Toren nu volledig opgelost, congrats!  Ben je op zoek naar nieuwe uitdagende kubussen, kijk dan eens bij deze oplossingen;