Menu Sluiten

7 slimme openingen bij schaken

Een opening bij schaken is enorm belangrijk, maar hoe kan je het beste openen? Welke invloed heeft de opening op de rest van het spel? En welke openingen zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel vertellen we je alles over 7 populaire openingen en de hierbij passende verdediging van het schaakspel. Tijdens de opening heb je eigenlijk een paar doelstellingen:

  1. Controle krijgen over het midden van het bord.
  2. Activeren van de diverse stukken
  3. De koning in veiligheid brengen en de torens verbinden, hierbij kan je denken aan rokeren

Tijdens de start van de opening kan er maar met 2 stukken gezet worden, het paard of een pion. Tijdens de mees openingen gaat het erom dat je het centrum van het schaakbord domineert. Vervolgen breng je de stukken naar een strategische positie. Het aantal verschillende openingen met schaak zijn enorm, neem maar eens een kijkje op de wiki pagina. Wij vertellen je iets over de meest gebruikte openingen van het spel. Je hoeft deze openingen niet uit je hoofd te leren, het gaat er vooral om dat je tijdens een schaakopening de juiste principes toepast. Maar zoals altijd bij schaken draait het om oefenen. Als je start met een voor jezelf nieuwe opening zal je zien dat het lastig is om je “oude spel” te spelen.

Queens Gambit

Queens Gambit opening schaken

Voor deze pagina een leuke opening om mee te beginnen zeker na de populaire Netflix serie. Ook tijdens schaak op verschillende niveaus is dit een zeer populaire opening om mee te beginnen. Na de witte pion naar C4 heeft zwart de optie om om de pion te slaan en het lijkt alsof zwart een voordeel heeft. Maar deze pion is op verschillende manier makkelijk weer terug te winnen en ook heeft wit hiermee direct controle over het centrum. Gambit betekent een gok. Maar de Queen’s gambit is zeker geen gok, maar een ijzersterke opening. 

Voor de verdediging van de queens gambit is het prima om direct de witte pion op C4 te slaan met je zwarte pion. Wat je echter daarna kan doen is gewoon doorontwikkelen van de verschillende schaakstukken en deze pion als verloren beschouwen. Blijf de pion dus niet verdedigen, want die zou je wel eens in hele lastige posities kunnen brengen.

Kings Gambit

Kings Gambit openingen schaken

Bij de king’s Gambit wordt de pion aan de andere kant van de koning gespeeld dan de Queen’s Gambit. De king’s Gambit is een agressieve manier van openen. Met deze opening wordt er direct ruimte gemaakt voor een heerlijke open partij schaak. Wit offert dus in het begin van deze opening een pion op, voor een betere positie op het bord later in het spel. Het is geen makkelijke opening om te spelen. Nadat zwart je pion heeft gepakt kan je je paard op F3 zetten om schaak te verdedigen en momentum te verliezen.

Engelse opening schaken

Engelse opening schaken

De engelse opening vanuit wit is een vreemde opening voor je tegenstander. Hij zal niet goed weten hoe te reageren. Je speelt namelijk met je eerste pion C4. Er zijn 2 manieren om de engelse opening te spelen. Bij de een speel je na pion C4 je paarden naar buiten en bij de andere variant van de engelse opening speel je pion G3. Om vervolgens met je pion naar G2 druk op het centrum te geven. De meest vervelende manier om deze opening te verdedigen is om wit te kopiëren.

Italiaanse opening

Italiaanse opening schaken

De Spaanse opening is een zeer populaire opening. De grootste voordelen van deze opening is dat je controle krijgt vanuit wit op het middenstuk. De loper heeft een dominante positie en levert direct druk op. Ook het witte paard op f3 heeft een goed uitgangspositie. Verder maak je ruimte om de snel de korte rokade uit te voeren. Het uitvoeren van de rokade kan al direct bij de volgende zet.

Spaanse opening

Spaanse opening schaken

De spaanse opening lijkt op de italiaanse opening. Je gaat voor de controle op het midden van het bord en zowel het paard als de pion hebben een dominante positie. Ook bij de spaanse opening creëer je direct ruimte om de rokade uit te voeren. Deze opening kan je prima als beginner en wordt ook gezien als een veilige opening.

Russische opening/ verdediging

Russische opening schaken

De russische opening is vooral voor zwart een veilige opening. Er is in de opening voor wit verder weinig te halen. Vaak zal je zien dat wit direct de ongedekte zwarte pion zal slaan. Deze opening staat ook bekend als de The Petrov Defence.  Met deze opening zorgt zwart er vooral voor dat andere agressieve openingen niet gespeeld kunnen worden.

Openen met paarden

Opening met Paarden

Naast 2 pionnen komen bij deze opening alle paarden naar buiten. Bij deze opening ontwikkel je dus eerst de paarden om vervolgende de pionnen te ontwikkelen. De opening zorgt vaak voor een rustig begin van de wedstrijd.

Schaak openingen oefenen

Een opening zelf vraagt niet zoveel oefening, dit is vaak gewoon een kwestie van je start aanpassen. Het vervolg, het middenspel wordt vaak wel heel anders bij een andere opening. Dit vraagt dus zeker enige oefening. 

Openingen verdedigen

Het is aan wit om de opening te bepalen en ook hoe deze zich verder zal ontwikkelen. Toch kan zwart een bepaalde opening verdedigen of bepalen. Deze verdedigingen horen ook bij de opening van een schaakpartij. Uiteindelijk gaat het bij de openingen niet om welke opening je speelt maar vooral om de uitgangspunten bij een opening: 

  1. controle krijgen over het midden van het bord.
  2. Activeren van de diverse stukken
  3. De koning in veiligheid brengen en de torens verbinden, hierbij kan je denken aan rokeren

Ben je op zoek naar andere leuke spellen? 

Bordspellen

Dammen, Stratego, Cluedo Kermis, Kolonisten van Catan, Zeevaarders van Catan, Risk, Ganzenborden, Scrabble, TricTrac, Mens erger je niet