Menu Sluiten

Hoe los je een Skewb Ultimate op?

De Skewb Ultimate is een twaalfzijdige puzzelbal, geïnspireerd op de Skewb. Deze puzzel wordt ook wel de Meffert’s Challenge of puzzel bal genoemd. Hij is er in verschillende kleuren, maar met oplossen hoef je in mindere mate op de kleuren te letten. 

Als je nog niet eerder een Skewb variant hebt opgelost lijkt deze puzzel erg ingewikkeld, toch is dit helemaal niet waar! Voor de oplossing van de Mefferts Challenge of Skewb Ultimate heb je maar 1 algoritme nodig dat je meerdere keren achter elkaar moet uitvoeren. Voor deze oplossing hebben we 4 stappen nodig

Natuurlijk hebben we ook een video gemaakt om te ondersteunen, maar wellicht kan je de tekst gebruiken als naslagwerk.

De rotaties van de Skewb Ultimate

skewb ultimate

Het kruis oplossen

Helaas voor deze eerste stap is geen trucje of een duidelijk algoritme. Het gaat er in deze stap om dat je 1 groot vlak (je kan beginnen bij geel en oranje zoals op de afbeelding) en de omliggende hoekstukjes oplost. Het is de bedoeling dat je deze stap min of meer intuïtief oplost, maar als je het stukje alvast op de juiste plek zet kan je hem met het volgende algoritme roteren. Voorbeeld rechtsboven oriënteren:  RI – L – R – LI. Voor linksboven geldt dan: LI – R – L – RI

De randstukken op de juiste positie zetten

Het opgeloste kruis laat je nu aan de onderkant van je Meffert’s Challenge. De volgende stap is het op de juiste plaatse zetten van de grote stukken. Dat doe je door het bovenste stuk te verplaatsen met het volgende algoritme: RI – L – R – LI. Ga hiermee door tot alle stukken op de juiste plaats zitten. Het kan zijn dat je een stuk dubbel moet invoegen. Deze stap laat zich wat lastig beschrijven, dus kijk ook de video als je niet verder komt.

De hoeken van de bovenkant van de Skewb Ultimate maken

Nu is het zaak ook de hoekstukken van de bovenzijde van de Skewb Ultimate op de juiste manier te krijgen. Het algoritme is weer gelijk zoals je het kent alleen dan tweemaal, dus: RI – L – R – LI (2X) Voordat je de rotaties gaat uitvoeren moet je de kubus op de juiste manier vasthouden. Je bent op zoek naar twee hoekstukjes die de kleuren van de bovenzijde hebben en deze positioneer je aan de linkerkant van je Mefferts challenge. Dus “koplampen” aan de linker bovenkant. Stel de laatste kleur die je oplost is blauw-wit (zoals in de video) Dan zoek je dus naar koplampen in alle combinaties tussen blauw en wit.

De overgebleven stukken op de juiste manier oriënteren

In 24 of 48 rotaties is je puzzelbal nu opgelost…… Je bent op zoek naar een situatie waarin 2 grote stukken op de juiste plek zitten en ook juist georiënteerd en 4 niet. Positioneer 1 juist groot stuk aan de onderkant en 1 aan de achterkant en voer het volgende algoritme uit : RI – L – R – LI (6x). Het kan voorkomen dat je al meerder stukken hebt opgelost, dan kan je dit algoritme meerder malen uitvoeren totdat je de juiste situatie krijgt. Zorg dan dat je een juiste onderop positioneert en een foute aan de achterzijde.

Als het goed is gegaan heb je nu je Skewb Ultimate volledig opgelost. Makkie toch?!

Andere soorten kubussen en puzzels;