Menu Sluiten

Wereldrecord 3×3 kubus

Yusheng Du uit China heeft een nieuw wereldrecord gevestigd voor het oplossen van een 3×3 kubus in 3,47 seconden. Dat was 0,75 seconden sneller dan het vorige record van 4,22 seconden van Feliks Zemdegs. Dit is de eerste keer dat iemand de kubus in minder dan 3,5 seconden heeft opgelost.

Hoe ging zijn wereldrecord solve?

Deze enkele oplossing is echt geweldig, toch komt er ook geluk bij kijken. Hij lost de kubus op in 27 zetten. Hij begint gelukkig. Het rode kruis zit al half op de kubus. En hij lost naast het kruis ook direct 2 F2L pair op, dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar voor een speedcuber als Yusheng is dat te doen. Met deze move zorgt hij ervoor dat ook zijn volgende 2 F2L pairs er goed voor zitten. Wil je meer uitleg, kijk dan naar deze YouTube video (engels)

Hij maakt zijn oplossing af en kan de PLL overslaan. Een beetje geluk dus, maar toch wat kan je verwachten in 3.47 seconden.

Over Yusheng Du de huidige wereldrecordhouder

Yusheng Du is een Chinese speedcuber die de eerste officiële sub 4-seconden 3×3 Cube single heeft behaald met een tijd van 3,47 seconden, die hij behaalde tijdens de Wuhu Open 2018 op 24 november. Hij is al meer dan 10 jaar bezig met het oplossen van de kubus.

Welke kubus heeft hij gebruikt tijdens zijn wereldrecord?

Voor zijn recordoplossen gebruikte Yusheng du de MoYu Weilong GTS2 M kubus. De MoYu Weilong GTS2 M kubus is een 3×3 snelheids kubus met een magnetisch ontwerp. Hij is soepel, snel en zeer controleerbaar. De magneten zijn geplaatst in de randen van de MoYu Weilong GTS2 M kubus, zodat het zorgt voor een meer gevoel tijdens het cuben.

De MoYu Weilong GTS2 M kubus heeft een totaal gewicht van ongeveer 140g en bestaat uit 56 stukjes. Het heeft een afmeting van 57mm x 57mm x 57mm en is niet te groot of te klein, waardoor het makkelijk op te bergen is. De MoYu Weilong GTS2 M kubus wordt ook geleverd met een handleiding die u op weg helpt als u nieuw bent met snelkubussen of een opfrisser nodig hebt over hoe op te lossen.

Eerdere 3×3 kubus recordhouders voor een single solve

 • Mats Valk is een Nederlandse speedcuber die wereldrecordhouder was in verschillende evenementen, waaronder de 3x3x3 kubus (5,66 seconden), 4x4x4 kubus (22,05 seconden), en 5x5x5 kubus (1:41,06).Hij is al aan het kubussen sinds hij 8 was en begon met wedstrijden in 2010, waar hij zijn eerste wedstrijd won op 10-jarige leeftijd. In 2015 werd Mats de jongste persoon die een officieel WCA-wereldrecord verbrak toen hij een 4x4x4 kubus oploste in 24 seconden (11 jaar oud).
 • Het wereldrecord voor de snelste tijd om een 3×3 kubus op te lossen werd ook behaald door Feliks Zemdegs. Feliks is een Australische speedcuber en de huidige wereldkampioen. Hij vestigde het nieuwe wereldrecord op 26 december 2018 met een tijd van 5,25 seconden.
 • Cho Seung-beom is een Zuid-Koreaanse speedcuber die het wereldrecord voor het oplossen van een 3×3 kubus in 12,54 seconden op de World Cube Association’s 2017 German Open Championships in Wroclaw, Polen. Cho Seung-beom werd geboren op 18 mei 1992. Hij begon op 9-jarige leeftijd met cubing en speelt sinds 2011 competitief.
 • Patrick Ponce is een kubuskampioen, die in het verleden wereldrecords 3×3 Cube heeft gevestigd. Patrick Ponce is een kubuskampioen, die in het verleden wereldrecords 3×3 Cube heeft gevestigd. 
 • Lucas Etter is een 16-jarige middelbare scholier uit de Verenigde Staten. Hij vestigde het wereldrecord voor het oplossen van een 3×3 kubus in slechts 4,9 seconden.
 • Collin Burns was ook al 3×3 houder van het Cube record. Collin Burns is al van kinds af aan bezig met het oplossen van Kubussen, maar pas toen hij een documentaire over het onderwerp zag, raakte hij geïnteresseerd in speedcubing. Hij begon te oefenen en zijn tijd te verbeteren, en brak uiteindelijk het wereldrecord voor het oplossen van een 3×3 kubus in slechts 4,9 seconden.
 • In 2006 brak hij het wereldrecord voor het oplossen van een 3×3 kubus met één hand in 6,36 seconden, en vervolgens in 2007 opnieuw met 5,88 seconden. Collin loste ook een 4×4 kubus op in 1:06 seconden en werd in 2012 Amerikaans nationaal kampioen op dit onderdeel met een gemiddelde van 1:03 seconden per oplossing.

Hoe kunt u uw eigen Cube oplostijden verbeteren?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag. Echter, een aantal tips die kunnen helpen zijn:

 • Oefen regelmatig. Hiermee bedoel ik dagelijks meerdere malen een kubus oplossen.
 • Gebruik een timer om de vooruitgang bij te houden en je persoonlijke beste resultaten bij te houden.
 • Gebruik een verscheidenheid van verschillende methoden om de kubus op te lossen (bijvoorbeeld laag-voor-laag methoden, speedcubing methoden, etc.)
 • Experimenteer met verschillende kubus configuraties om er een te vinden die bij jouw manier van oplossen past.
 • Wees geduldig en laat u niet ontmoedigen als je niet direct een verbetering in je tijd ziet.

De toekomst van het speed cubing zal competitiever en sneller zijn dan het ooit geweest is. Maar of dit record ooit zal worden gebroken….Ik denk het niet, of iemand met grote vaardigheden moet ook veel geluk hebben.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.