Menu Sluiten

Hoe los je een 2×2 kubus op?

Hoe los je eenvoudig een 2×2 pocket kubus op? Om te beginnen helpt enorm als je de 3×3 kubus al kan oplossen voordat je er mee aan de slag gaat. Er zijn verschillende methodes die je kan gebruiken om de 2×2 kubus op te lossen;

Je zal zien dat het oplossen wel een stuk makkelijker is dan de 3×3 kubus. Als je de 3×3 al kent zijn er maar 2 aanvullende algoritmes die je uit je hoofd moet leren al stammen deze gewoon af van de al bekende algoritmes. 

Hieronder beschrijf ik de oplossing van de 2×2 kubus met een minimaal aantal algoritmes in 3 stappen. Hiervoor hoef je dus niet veel uit je hoofd te leren. Kijk eventueel ook naar deze video dit helpt zeker bij onderstaande uitleg.

Voordat je gaat starten met het oplossen van de 2×2 kubus is het belangrijk dat je de structuur van een kubus kent. Hiervoor gebruiken we de letters die afkomstig zijn uit het Engels. De letters draaien altijd met de klok mee. Als er een I (inverse) naast de letter staat dan is het de tegengestelde richting. 

  • F (front) dit is de voorzijde als je de kubus vasthoudt
  • B (back) dit is de achterzijde
  • R (right) rechterkant van de kubus
  • L (left) Linker kant van de kubus
  • U (up) dit is de bovenkant
  • D (down) dit is de onderkant van de kubus
Oplossing 2x2 rubiks kubus

Stap 1: Het oplossen van de eerste laag van je 2×2 pocket cube

Je start het oplossen van de kubus met de bovenzijde. Om de eerste/ bovenste laag op te lossen heb je eigenlijk maar 1 algoritme nodig. De eerste laag is ook prima intuïtief oplossen. Als je de 3X3 kan oplossen dan herken je deze direct. Je plaats het blokje onder de positie waar het in moet en voert de volgende serie uit, net zo lang tot deze in de juiste positie komt.  Het algoritme dat je kan gebruiken ken je waarschijnlijk van het oplossen van de 3×3 kubus; Ri- Di – R – D. Je bent op zoek naar de “toplaag goed (1)” let dus op dat ook de randen zijn opgelost.

Stap 2 (oplossen van de bovenzijde van de 2×2 kubus)

In deze stap wil je de kleur die nu aan de onderzijde van de kubus zit oplossen. Dus als je net wit hebt opgelost met de volledige eerste laag, ga je nu geel oplossen. In deze stap is het nog niet belangrijk dat ook de randen in de juiste positie zitten. We gaan dus alleen voor een wit vlak. Voor deze stap zijn eigenlijk 7 verschillende algoritmes (OLL), maar het kan dus ook met 1. Doordat we maar 1 algoritme gebruiken kan het zijn dat je aan aantal keer de toplaag moet draaien naar de juiste positie. Het wordt door het gebruik van 1 algoritme wel een beetje zoeken naar de juiste positie van je toplaag. In bovenstaande afbeelding zie je de laatste situatie waar je naar op zoek bent (3) Het algoritme dat bij deze stap hoort is: RI – UI – R – UI – RI – U2 – R

NOTE: Het kan zo zijn dat je na deze stap de kubus al hebt opgelost.

Stap 3 (de laatste blokjes op de juiste manier draaien)

De laatste stap in het oplossen van deze kubus is een nieuw algoritme, maar hoef je maar 1 of 2 keer uit te voeren. Belangrijk voordat je gaat starten met dit algoritme is dat je 2 hoeken op de juiste positie zet voordat je start en hierbij zet je de “opgeloste” hoek in elk geval links voor. Het kan ook zo zijn dat je twee hoeken naast elkaar juist hebt, deze positioneer je vervolgens aan de achterkant. Zoals je bij 5 en 6 in bovenstaande afbeelding ziet. Het bijbehorende algoritme is: LI – U – RI – D – D – R – UI – RI – D – D – R – R – B

GEFELICITEERD! Als het goed is heb je nu je je 2×2 pocket kubus opgelost!

Ben je op zoek naar het sneller oplossen van je kubus, dan kan aan de slag met OLL en PLL algoritmes.

Wat is het wereldrecord 2×2 kubus?

Het wereldrecord op de 2×2 Kubus | pocket cube is 0,49 seconden. Dit record is neergezet door Maciej Czapiewski uit Polen op 20 maart 2016 tijdens Grudziądz Open 2016 in Polen. Wat een prestatie….

Wat is een goede 2×2 speedcube?

Wat is een goed 2×2 speedcube? Dat ligt natuurlijk aan je wensen. Gewicht, draaisnelheid en het gemak waarmee je hoeken kan afsnijden zijn allemaal erg belangrijk. Maar de Moyu Weilong 2×2 GTS is de favoriete kubbus van veel speedcubers.

Is de 2×2 makkelijker dan de 3×3 kubus?

Het simpele antwoord is ja, want uiteindelijk heb je minder tijd nodig om de 2×2 kubus op te lossen vergeleken met de normale 3×3 kubus. Maar als je wilt beginnen met het oplossen van een kubus is het ons advies om te beginnen met een 3×3. De 3×3 kubus is de basis voor het oplossen van alle soorten kubussen en draaipuzzels.