Menu Sluiten

Hoe los je een 2×2 mirror kubus op?

Hoe los je een 2×2 mirror cube op? De meest eenvoudige methode om deze kubus op te lossen lijkt erg op het oplossen van een normale 2×2 kubus. Deze uitleg is special geschikt voor beginners. De oplossing van de 2×2 mirror kubus is op te delen in 3 stappen;

  1. Oplossen van de eerste laag
  2. Vlak maken van de bovenzijde (OLL)
  3. Positioneren van de hoekstukjes (PLL)

Bij het oplossen van een reguliere 2×2 pocket kubus let je tijdens het oplossen op kleur. Bij een 2×2 mirror kubus moet je juist op de vorm letten.  We hebben een video gemaakt waarin deze drie stappen rustig worden uitgelegd.

Oplossen van de eerste laag

Tijdens de eerste stap los je intuitief de eerste laag op. Het algoritme dan je kan gebruiken om de blokken in te voegen en op de juiste manier te orienteren is: Ri -Di – R – D. Het is het meest eenvoudig om eerst de dikste laag van de 2×2 mirror kubus op te lossen. In de tweede stap ga je dan aan de slag met de dunnere “helft” van de kubus. 

Rotaties 2x2 mirror kubus

Vlak maken van de bovenzijde (OLL)

OLL staat voor Oriëntatie van de Laatste Laag. Tijdens het oplossen van de laatste laag start je met het “platmaken” van de kubus. Voor deze stap helpt het als je een normale 2×2 kubus al kunt oplossen. De platte zijde van de blokjes van de bovenste laag moeten nu allemaal naar boven worden gepositioneerd. Deze zijde zou je dus met een beetje fantasie de gele zijde kunnen noemen. Tijdens het toepassen van de verschillende onderstaande OLL situaties moet je dus bedenken dat de zijde die je boven wilt hebben “geel” zijn. Let op! kijk alleen naar de platte stukjes en niet welk stukje plat is, elke OLL of PLL situatie kan ook anders zijn dan op de foto.

oplossen 2x2 mirror kubus

Positioneren van de hoekstukjes (PLL)

PLL staat voor Permutatie van de Laatste Laag. Na het oriënteren van de blokjes, kunnen er 3 situaties ontstaan.

  1. De kubus is opgelost.
  2. Er zitten 2 blokjes goed en deze zitten naast elkaar.
  3. Er zitten 2 blokjes goed en deze zitten schuin tegenover elkaar.

Op onderstaande afbeelding worden de 2 situaties uitgelegd;

Gefeliciteerd! als het goed is heb je de 2×2 mirror kubus nu opgelost.

Specs van de Shengshou 2×2 mirror cube

De Shengshou 2×2 mirror cube is de eenvoudigere variant op de 3×3 mirror cube. De kubus wordt gemaakt in 2 kleuren, goud en zilver. Hij is familie van de 2×2 pocket kubus en de pyramorphix draai puzzel. Behalve dat hij er fraai uit ziet draait de kubus ook erg soepel, dit komt doordat hij is voorgesmeerd vanuit de fabriek. Het meest bekende merk dat deze kubus maakt is Shengshou. Zodra je de kubus in de war maakt zal zijn vorm veranderen, dit maakt het oplossen best lastig. Gemiddeld weegt een Shengshou 2×2 mirror cube 85 gram. Hiermee is het een vrij lichte kubus.