Menu Sluiten

Gear kubus oplossen?

Hoe los je de 3×3 Gear Cube op? Als je deze kubus voor het eerst ziet, ziet hij er vrij ingewikkeld uit, maar als je weet hoe je een normale 3×3 kubus moet oplossen, is hij vrij eenvoudig.

Rotaties van de Gear cube

Voordat we beginnen met het oplossen van de kubus is het belangrijk dat je de verschillende rotaties van de kubus kent. Vergeleken met de normale 3×3 kubus heeft deze kubus slechts dubbele rotaties. Dus als je de kubus maar 1 keer draait, zal je zien dat hij vast loopt. Als je hem eenmaal door elkaar hebt gehaald, ziet de kubus er heel anders uit.

Gear cube rotations

Het oplossen van de Gear kubus in 4 stappen

De kubus is op te lossen in 4 eenvoudige stappen. 

  1. In deze stap los je de eerste 4 hoekstukken op. Je kan natuurlijk een kleur kiezen, maar ben je nog niet bekend met de kubus adviseren wij om eerst wit op te lossen.
  2. In stap 2 positioneer je de randstukjes
  3. Randstukjes oplossen
  4. Kleine middenstukjes oplossen

Stap 1: Oplossen van de eerste hoeken

Begin met 2 hoekstukken aan 2 kanten op en verbind deze met elkaar. Let niet op de kleine stukjes rond het middenstuk. Deze lossen we op in de laatste stap. Het helpt dus om te starten met wit. Let op: het moeten niet alleen de witte vlakken zijn die kloppen, maar ook de zijkant moet juist zitten. 

Je begint dus gewoon met een hoek die jij uitkiest en zoek de bijpassende hoek erbij. Als je er twee hebt gefixt zitten de andere twee ook al bij elkaar en kan je die eenvoudig samenvoegen. Er is niet echt een algoritme voor, maar je zal zien dat deze stap redelijk intuïtief is. 

Door het oplossen van dit witte vlak heb je nu alle hoekstukken op de juiste plaats gezet. Het mooie van deze kubus is dat ook alle andere corner pieces of hoekstukjes op de juiste positie zitten na het oplossen van 1 vlak. Zet nu alle middenstukjes bij de juiste hoeken en je kan door naar de volgende stap.

Stap 2: positioneren van de randstukjes

In deze stap moet je de randstukjes op de juiste plaats zetten. In sommige gevallen moet je de randstadstukjes omruilen. Zodat deze in elk geval op de juiste plek komen te zitten. In deze stap komt voor het eerst een algoritme kijken. Hieronder een beeld van 2 stukjes die geruild moeten worden.

Gear cube randstukje ruilen

Het maakt dus niet uit hoe ze zitten, als ze maar op de juiste plek zitten. Je kunt dit doen met het volgende algoritme R2 – U – R2 – U.  Je kan hiermee doorgaan totdat alle rands stukjes op de juiste plaats zitten. En dan kunnen we door naar de 3e stap.

Stap 3: Randstukjes oplossen

De 3e stap is de makkelijkste stap, je kunt gewoon roteren totdat je alle randen hebt opgelost. Zodat de kubus zichzelf gaat oplossen. Start gewoon met draaien tot de kubus is opgelost. Kleine beetje tijd en geduld. Hieronder zie je hoe je kubus er nu uit zou moeten zien. 

Gear cube kleine middenstukjes oplossen

Stap 4: Oplossen van de kleine middenstukjes

Nu gaan we het laatste deel van de kubus oplossen en dat zijn alle kleine stukjes die verbonden zijn met de middelste stukjes. Toen ik voor het eerst begon met het oplossen van deze puzzel duurde het even voordat ik het doorhad, maar eigenlijk is het een simpel algoritme. Neem een kant waar alle stukjes fout zijn en voer het volgende algoritme uit en oriënteer dit naar jezelf, dus aan de voorzijde van de kubus. 

R – U – R – U – R – U

En als het goed is heb je nu je 3×3 Gear Cube nu opgelost.

Andere soorten kubussen en puzzels;