Menu Sluiten

Hoe los je een Pyramorphix puzzel op?

Hoe los je in een paar stappen een pyramorphix puzzel op? De Pyramorphix kubus is gerelateerd aan de 2×2 kubus. De Pyramorphix kubus heeft de vorm van een driehoek. Tijdens het oplossen verandert de vorm van de kubus, waardoor het verwarrend kan zijn om op te lossen.

Voordat je de puzzel helemaal door elkaar draait, is het slim om de Pyramorphix eerst goed te bestuderen. Je zult zien dat de Pyramorphix in 7 verschillende vormen kan worden geplaatst. Om hem weer terug te zetten in de vorm van een driehoek zijn eigenlijk maar 1 of 2 draaiingen nodig. Het oplossen van de Pyramorphix kubus kan worden onderverdeeld in 4 stappen:

  • Breng de kubus weer in de vorm van een piramide
  • Zet de hoeken op de juiste plek
  • Middenstukken oplossen
  • Hoeken rechtzetten

Met deze vier stappen is het mogelijk om de Pyramorphix puzzel zelf op te lossen. Vooral als je moeite hebt met de vorm van de kubus is deze methode de meest eenvoudige methode om de Pyramorphix kubus op te lossen.

De draaiingen van de Pyramorphix kubus zijn zoals aangegeven in deze afbeelding;

Hoe los je een pyramorphix op?

De hoeken van de Pyramorphix op de juiste plek zetten (stap 2)

Nadat je kubus in de juiste vorm hebt teruggebracht kan je hoeken op de juiste plek zetten van de kubus. Dit is een eenvoudige stap. Je kan door gebruik te maken van L2 of R2 of B2 de hoeken van plek verwisselen. Vervolgens kies je een hoekpunt aan de voorkant van de kubus, tijdens het oplossen hou je deze hoek aan de voorkant.

Middenstukken oplossen van je Pyramorphix (stap 3)

Deze stap bestaat uit verschillende onderdelen;

Achterkant oplossen

Positioneer het middenblokje dat je aan de achterkant wil hebben aan de onderkant van de kubus en voer het bovenstaande algoritme uit. Let op dat je de gekozen hoekpunt aan de voorkant houdt. Dus als je punt Rood – Blauw – Groen is dan komt geel aan de achterzijde, zit deze daar nog niet dan kan je deze stap uitvoeren. Achterste oplossen: B2 – R2 – L2 – R2

Middenstukken draaien

De middelste stukken van de Pyramorphix moeten worden gedraaid met de klok mee of tegen de klok in, zoals aangegeven op de onderstaande afbeelding. Hou geel altijd aan de achterzijde van de kubus en zorg ervoor dat je de gekozen hoekpunt aan de voorkant houdt. Met de klok mee: R – Li – B2 – Ri – L Tegen de klok in: Li – R – B2 – L – Ri

De moeilijkste stap is het wisselen van 2 vlakken, deze stap is lastiger omdat de kubus tijdens het oplossen het meest van vorm verandert. Hou geel aan de achterkant en voer het volgende Algoritme uit: R2 – L – B2 – R – L2 – Bi

Hoeken draaien van de Pyramorphix (stap 4)

In de laatste stap moet je de hoeken draaien, hier is eigenlijk geen algoritme voor, maar dit doe je aan de hand van een trucje. Dit trucje wordt aan het eind van onderstaande video voorgedaan.  

Veel plezier met het oplossen van je 2×2 Pyramorphix!

Er zijn veel andere soorten kubussen en puzzels ken je deze al?