Menu Sluiten

Kubus Trucs | Patronen

Met een 3×3 Rubiks kubus kan je verschillende trucjes doen om het patroon van de kubus aan te passen. Met de verschillende patronen maak je een leuke variatie op een normale oplossing van de kubus. Een paar van deze trucjes/ patronen zijn zelfs heel makkelijk om uit te voeren, anderen vragen meer oefening voordat je deze makkelijk kan creëren.

Een donut patroon

Bij de donut is het de bedoeling dat de middelste blokjes van alle zijden van de kubus afwijken van de rest van het vlak.  Er is niet echt een algoritme om de kubus in dit patroon te krijgen, maar je start met M1(Middelste rij 1 keer draaien- vervolgens flip je de kubus tegen de klok in en herhaal je M1. Hierna flip je de kubus wederom tegen de klok in. Nogmaals M1 – flip -M1 en de kubus heeft een donut patroon.

3x3 kubus donut

Hoe creëer je een schaakbord patroon op je 3×3 kubus?

Bij het schaakbord verander je alle vlakken in een schaakbord patroon met 2 verschillende kleuren. Deze truc lijkt op de donut alleen draai je de M, twee maal in plaats van een. Vervolgens flip je de kubus zo zodat je een verticale lijn aan de voorzijde hebt en roteer je M2. Dit herhaal je nog een keer.

3x3 kubus schaakbord

Plus patroon op 3×3 Rubik’s kubus

Natuurlijk is het het allerleukst om je Rubik’s kubus gewoon op te lossen. Toch kan je wel variatie aanbrengen door verschillende patronen op je kubus te toveren! Een plus patroon op je kubus is een van de makkelijkere patronen om te creëren. Dit patroon is een combinatie van het schaakbord patroon en de donut.

3x3 kubus plus patroon

In de video en op de afbeelding zie je een kubus patroon rond de gehele kubus en is er een schaakbord patroon aan de boven en onderzijde van de kubus. Dit is de eenvoudige manier van een plus patroon Mocht je een plus patroon op elke zijde van de kubus willen kan je dit algoritme gebruiken; R2 – Li – D – F2 – Ri – Di – Ri – L – Ui – D – R – D – B2 – Ri – U – D2 

Stap 1: Start met een opgeloste 3×3 Rubik’s kubus 

Om te komen tot een plus patroon op je kubus is het handig om te starten met een opgeloste kubus. Als je nog niet weet hoe je een 3×3 kubus kan oplossen, kan je dit leren op deze pagina.

Stap 2: Maak een schaakbord patroon

Stap 3: Gebruik het algoritme voor een donut patroon

Je kan het best even de video gebruiken, want je moet het algoritme dat je kent van de donut 2 keer gebruiken. Hoe je de kubus moet vasthouden wordt duidelijk uitgelegd in de video.

Veel plezier met deze trick! 

Hoe maak ik een “kubus in een kubus” patroon op je 3×3 kubus?

Leuke truc om te doen met je Rubik’s kubus. Je maakt een kubus in een kubus. Hij is niet makkelijk en je kan het beste onderstaande algoritmes goed leren en veel oefenen voordat je dit patroon goed en foutloos kan uitvoeren. 

3x3 kubus plus patroon

Het algoritme dat gebruikt wordt in de video; F – L – F – UI – R – U – F2 – L2 – UI – LI – B – DI – BI – L2 – U. Om te herstellen; UI – L2 – B – D – BI – L – U – L2 – F2 – UI – RI – U – FI – LI – FI

Hoe creëer je een patroon van verticale strepen

Een patroon van verticale strepen op je 3×3 Rubik’s kubus. Best een toffe trick om je vrienden mee te verassen! Helaas is hij niet heel erg makkelijk zoals veel 3×3 kubus patronen. Het is een lang en onlogisch algoritme.  Hierbij het algoritme om je te helpen met deze trick. Je kan de video ook bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=HbGEt4xdp-g

3x3 verticale strepen

We hebben de volgende patronen ook voor je uitgewerkt;

Superflip op je 3×3 kubus