Menu Sluiten

Speedcubing de basis

Wat is speedcubing?

Speedcubing is het zo snel mogelijk oplossen van een 3×3 Cube of een andere variant kubus of draaipuzzel. Omdat een 3×3 kubus meer dan 43 biljoen verschillende posities heeft, is oplossen een echte uitdaging, maar het steeds sneller oplossen van de kubus is een nog grotere uitdaging. Je moet niet alleen extreem veel algoritmen onthouden, maar ook trainen, trainen, trainen en trainen. Het wereldrecord voor één enkele oplossing ligt momenteel op het onwaarschijnlijke tijdstip van 3,47. Dat noem je speedcubing!

Hoe krijg je een enkele oplossing van minder dan 1 minuut?

Onder de minuut naar je tijd! Van blokjes tot Speedcubing. In theorie is het mogelijk om je kubus binnen 1 minuut op te lossen met de beginnersmethode. Het kan je helpen om aan de slag te gaan met de verschillende vingertrucs, waardoor je direct je grip op de kubus kunt verbeteren. Om er zeker van te zijn dat je de kubus binnen 1 minuut opgelost krijgt, zijn zaken als: De juiste kubus, kleurneutrale oplossing, Finger tricks, vooruitkijken en een andere methodes gebruiken dan de beginnersmethode, belangrijke stappen om te leren.

De juiste speed kubus

Een gewone 3×3 kubus is niet geschikt voor speedcubing. Vooral merken uit China zijn zeer snelle blokjes. bekende merken voor speed cubes zijn; Cyclone Boy, FangCun, Shengshou, V-cube, YuXin, MoYu, Gan, etc. Bij het zoeken naar een speed cube is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. U kunt deze factoren en score gebruiken om te bepalen welke kubus het beste bij u past!

  • Het gewicht,
  • De grootte,
  • Het snijvermogen in de hoeken,
  • De structuur en de kleurencombinatie.

Een speed cubing timer

Een zogenaamde timermat wordt gebruikt om de juiste tijden tijdens speedcubing te meten. Er zijn trouwens ook verschillende programma’s die je kan gebruiken op je laptop. Vaak hebben de online varianten ook een automatisch ingebouwde scrambler. Voordat je begint met het oplossen van de kubus, leg je beide handen op de mat, zodra je aan je oplossing begint, begint de tijd te lopen. Nadat je de kubus hebt opgelost, laat je hem op de mat vallen en breng je je handen terug naar waar ze vandaan kwamen, zodat de timer stopt. Deze methode wordt gebruikt tijdens speedcubing-wedstrijden. Een erg leuke timer met een vriendelijke en no-nonsense interface is “block keeper”. Wij hebben zelf ook een online kubus timer ontwikkeld, neem gerust een kijkje en test je skills!

Los je kubus kleurneutraal op

Bij de beginnersmethode begin je vaak met het oplossen van het witte kruis als startpunt. Elke kubus is eigenlijk op dezelfde manier samengesteld, wit is tegenover geel, blauw is tegenover groen en rood is tegenover oranje. Je kunt de kubus eenvoudig binnen een minuut oplossen zonder kleurneutraal te werken, maar om nog sneller te worden, is kleurneutraal oplossen een mooie stap. Dit wil dus zeggen dat het niet uitmaakt op welke manier je de kubus opbouwt.