Menu Sluiten

Darten | Regels en de speluitleg

Met Nederlandse top darters zoals Raymond van Barneveld en Micheal van Gerwen is deze sport enorm groot geworden. Maar wat zijn de officiële regels van een potje dart en welke verschillende varianten zijn er? In dit artikel leggen we het allemaal aan je uit. 

2 of 4 spelers
afhankelijk van de gekozen spelvorm
vanaf 10 jaar

In dit artikel

Darten regels

Puntentelling bij darten

Tactiek en strategie bij darten

De officiel afstanden van een dartbord

De geschiedenis van darten

Verschillende varianten van Darten

Veelgestelde vragen bij Darten

Dartboard kopen?

Puntentelling bij darten

De dartpijl krijgt het aantal punten van het vak waarin hij landt. Het bord loopt van 1 ™ 20. Maar de punten kunnen kunnen worden verdubbeld en zelfs verdriedubbeld. Landt de pijl in de buitenste ring dan worden de punten verdubbeld, landt hij in kleine vakjes van de binnenste ring dan worden de punten verdriedubbeld. Onderstaande afbeelding laat per positie zien wat het aantal gescoorde punten per pijl is. 

Puntentelling darten

Darten is niet makkelijk en we kunnen ons goed voorstellen dat bij bijvoorbeeld dubbel uitgooien je dit als beginner niet lukt. Maak voordat je begint duidelijke afspraken over de regels als je hier van af wilt wijken.

De officiële afstanden bij Darten

Hoe hang je een dartbord op en wat zijn dan de officiele afstanden waar je rekening mee moet houden? De hoogte van het middelpunt van de bull’s eye is precies 1m73 verwijderd van de grond en de afstand naar het bord moet zijn 2m37 gemeten vanaf de voorkant van het bord.

Boven het dartbord moet een lamp zitten die het dartbord goed verlicht, hier mag je tijdens het werpen geen last van hebben.

De officiële regels Darten

 • Wie begint er bij een potje dart, daar gaan we om bullen. De speler die zijn pijl het dichts bij de bulleye gooit mag het potje beginnen. Bij het bullen mag je slechts 1 pijl gooien. Bij een competitiewedstrijd mag de thuisspelende partij als laatste gooien. 
 • Tijdens 1 beurt worden er 3 dartpijlen gegooid, valt je pijl om welke reden dan ook uit het bord, mag je heb niet nogmaals gooien en telt hij niet mee. 
 • De voeten van de speler die gooit mogen de 2,37 meter lijn niet passeren tijdens het gooien. 
 • Er wordt gespeeld in legs, in sommige gevallen in sets. Een set gaat over de best off 3 gewonnen legs. De winnaar van een wedstrijd is degene die als eerste het aantal afgesproken legs of sets haalt
 • Steekt een pijl in een andere pijl, de zogenaamde Robin Hood, dan krijgt deze pijl geen score. 
 • Het vakje waar de pijl in vast zit zijn de gescoorde punten. Zoals je hierboven ziet zou de maximale score dus 180 zijn. Bij een perfecte leg is 501 dus in 3 beurten uit met 9 perfecte pijlen.
 • Je kan een leg alleen uitgooien door met je laatste pijl een dubbel te gooien (de buitenste ring) Dus heb je nog 30 punten staan, gooi dan dubbel 15. De Bull’s eye telt ook als dubbel. De bullseye is dubbel bull. 
 • Je wint de wedstrijd als je als eerste het aantal afgesproken legs wint, dus speel je best of 3, dan wint de speler die het eerst 2 legs wint.

Tactiek en strategie bij Darten?

Is strategie belangrijk bij darten? Jazeker. Bij darten is met name het rekenen super belangrijk. Want hoe kom je op de juiste dubbel uit. Elke speler heeft hierin zijn eigen voorkeur. De beurt voordat kan gaan uitgooien noemen we de wegzet beurt, wat je veel ziet is dat veel spelers nog even de bull eraf halen (25 punten minder ipv 20) om een finish over te houden. Ook is het belangrijk welke finish je overhoudt, is deze te doen met twee darts of heb je er drie voor nodig. Met name de Nederlandse spelers staan ook bekend om hun goede rekenwerk.

De geschiedenis van Darten

Waarschijnlijk is darten ontstaan uit het pijl en boog schieten in de late middeleeuwen. Voor de grap werden de pijler kleiner gemaakt en werd er uiteindelijk mee gegooid. De eerste dartborden waren de onderkant van een wijnvat waarop cirkels werden getekend. 

Maar het zou goed kunnen dat de sport nog ouder is want het woord dart, dat oorspronkelijk ‘speer’ of ‘pijl’ betekende, komt volgens het Oxford English Dictionary als woord minstens sinds 1314 in de Engelse taal voor.

De Engelsman Brian Gamlin, een timmerman uit Lancashire, ontwierp in 1896 het standaard dartbord met een nummering zoals wij dat nu nog kennen, met de 20 bovenaan en de 3 onderaan het bord. Naast de hoge getallen zitten de lage getallen zodat de kans dat de beste speler uiteindelijk wint het grootst is. 

Na WO 1 groeide darten in Engeland uit van een lokale kroegsport tot een nationale sport. 
bron: https://historiek.net/darts-een-korte-geschiedenis/66182/

Verschillende Dart spellen

Er zijn superveel varianten bedacht op het reguliere 501 dartspel. Zo is er ook een variant met teams waar je dus met 4 spelers aan het spelen bent, maar wel 1 leg per team. Maar ook varianten waar je maar om 301 punten speelt ip 501. Daarnaast zijn er ook nog andere variaties gemaakt zoals:

Rondje bord:

In dit spel moet elk getal 1 keer worden gegooid. Er moet beëindigd worden met een bull. De speler die zijn pijl als eerste in de bull heeft heeft gewonnen. Je kan dit spel moeilijker maken door de nummers op volgorde te gooien. Een nog moeilijkere variant is een rondje dubbels of een rondje triples die je kan afsluiten met een bullseye. 

Alles drie keer raken (Cricket)

Bij dit spel doen er 6 getallen en de bull mee. 15,16,17,18,19,20 en bullseye. Elk getal moet 3 keer geraakt worden, maar de dubbel en trippel tellen ook als 2 of 3 keer. Ook de bull moet 3 keer gegooid worden en de bullseye telt dus dubbel. Je wint het spel als je alles 3 keer hebt geraakt.  Een variant op dit spel is Tactics, dit spel is gelijk alleen doen er dan meer getallen mee, de getallen lopen hier van 10 ™ 20. 

Sudden Death

Dit is vooral een leuk spel om met een grote groep te spelen. Hierbij gooit elke speler drie pijlen per beurt. De speler die na de ronde de laagste score heeft, valt af. Je wint het spel als je als laatste over blijft. 

Dartbord kopen

Scherp geprijsd Sisal dartbord met ronde bedrading en krammetjes. Voor zowel recreatief als professioneel gebruik! 

Dartboard kopen
 • Gratis verzending door bol.com vanaf 20 euro
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Dag en nacht klantenservice

Veelgestelde vragen bij Darten

Wat zijn de officiële afstanden bij Darten?

Hoe hang je een dartbord op en wat zijn dan de officiële afstanden waar je rekening mee moet houden? De hoogte van het middelpunt van de bull’s eye is precies 1m73 verwijderd van de grond en de afstand naar het bord moet zijn 2m37 gemeten vanaf de voorkant van het bord.

Telt een Robin Hood als score?

Het blijft een mooi gezicht een Robin Hood bij het darten, maar helaas levert dit geen punten op.

Hoe gooi je een 9 darter?

Een 9 darter is de perfecte leg. De meest voorkomende manier is om 180, 180 en vervolgens 141 te gooien. Het gaat dan dus om de volgende score triple-20, triple-20, triple-20, triple-20, triple-20, triple-20, triple-20, triple-19, dubbel 12. Succes!!

Ben je op zoek naar andere leuke spellen? 

Bordspellen: 

Dammen, Schaken, 30 seconds, Stratego, Cluedo kermis, Kolonisten van Catan, Zeevaarders van Catan

Kaartspellen: 

Pesten, Skipbo, Uno, Beverbende, Hartenjagen, Weerwolven, Toepen, Ezelen, Eenentwintigen, Blackjack, Jokeren, Skyjo, Exploding kittens

Andere spellen:

Rummikub, Qwixx, Keer op Keer, Keer op Keer 2, Yahtzee

Sport en spel

Sjoelen, Kubb, Latjetrap, landjepik