Menu Sluiten

Void kubus oplossen?

Je kan de Void grotendeels oplossen alsof het een reguliere 3×3 kubus is. Met de 6 stappen uit de beginners methode kom je een heel eind.

Void staat voor leegte; de Void kubus heeft geen middenstukjes, de middenstukjes zijn vervangen door gaten. Helaas beweegt hij niet zo soepel als een normale 3x3kubus, toch kan hij eigenlijk niet ontbreken in de verzameling van een kubus liefhebber.

Is de Void kubus lastig om op te lossen?

De Void kubus is om verschillende redenen een lastigere kubus dan een normale 3×3 kubus. Als eerste draait de Void lang niet zo soepel als een reguliere 3×3 kubus. Verder is hij toch wel lastiger om vast te houden vanwege het gat in het midden. Het controleren van de vlakken aan de hand van de middenblokjes is helaas ook niet mogelijk met deze kubus, hierdoor lost hij dus minder intuïtief op dan de reguliere 3×3 kubus. Je kan in plaats van de middenblokjes de hoekblokjes gebruiken om te oriënteren. De rotaties van de Void zijn wel gelijk aan die van de 3×3 cube.

Voordat je je Void in de war brengt

Voordat je aan de slag gaat met je Void is het wel belangrijk om te controleren hoe de kubus bestickerd is. Zitten de reguliere kleuren zoals je die kent tegenover elkaar? In de originele bestickering zitten de volgende kleuren tegenover elkaar;

  • paars tegenover oranje
  • geel tegenover rood
  • groen tegenover blauw

Een pariteit op je Void

Maar, omdat de middenstukjes ontbreken kan er met deze kubus een zogenaamde pariteit ontstaan, hier komt dan ook een nieuw algoritme bij kijken om de Void op te lossen. Een pariteit ontstaat bij het oplossen van de laatste laag van je kubus. Het lukt je niet om het gele vlak goed op te lossen of het lukt niet om alle randblokjes middels de reguliere 3×3 methode in de juiste positie te krijgen.

Er zijn 3 verschillende soorten pariteit die je kan tegenkomen tijdens het oplossen van je Void.

  1. Tegenovergestelde randstukjes moeten worden geruild
  2. Naast elkaar liggende randstukjes moeten worden geruild
  3. Er moeten 2 randstukjes worden geflipt
Rubiks void oplossen

Is het nog niet gelukt, kijk dan de uitleg in deze video

Andere soorten kubussen en puzzels;