Het oplossen van een Pyraminx is duidelijk eenvoudiger dan een 3×3 Cube. Toch als je de Pyraminx puzzel voor het eerst ziet, ziet hij er erg ingewikkeld uit, maar niets is minder waar. Er zijn vier hoeken op de Pyraminx. Bij het op lossen maakt het niet uit met welke kleur je begint, maar natuurlijk maak je het jezelf makkelijk als je steeds start met dezelfde onderlaag. Deze methode om de Pyraminx puzzel op te lossen is vooral voor beginners. Dit is een van de meest eenvoudige methodes om de Pyraminx. In 3 eenvoudige stappen los je je Pyraminx op.
Er zitten 4 hoeken op de Pyraminx. Deze hoeken kunnen afzonderlijk van andere stukje draaien en hebben eigenlijk dus geen echte functie bij het oplossen van de Pyraminx puzzel. Je kan deze hoeken wel gebruiken ter oriëntatie tijdens het oplossen. Je kan de Pyraminx op de volgende manieren draaien;
Tegen de klok in worden de rotaties aangeduid met een i van inverse.
Hoeken gelijk zetten van je Pyraminx puzzel
Voordat je echt begint met het oplossen van de Pyraminx, draai je de hoeken zodat ze gelijk staan met het naastliggende middenstukje. Het gaat hier dus alleen om het simpel draaien van de hoeken.
De onderste laag van de Pyraminx oplossen
Als eerste ga je de onderste laag van je Pyraminx oplossen. Deze laag kan je intuïtief oplossen. Om middenstukjes in te voegen kan je de volgende stap uitvoeren. Zet het middenblokje met de juiste kleur aan de voorzijde van je Pyraminx. Stel hij zit in de bovenste laag aan de rechterkant, dan kan je hem met het volgende algoritme op de juiste manier invoegen; Li – U – L
De hoeken in de 2e laag van de Pyraminx oplossen
Nadat je de volledige onderste laag van je Pyraminx hebt opgelost, kunnen er een aantal situaties ontstaan. Mocht met of zonder een U rotatie alle 3 de middelste “hoeken” van de 2e laag op de Pyraminx gelijk kunnen zetten met de onderste laag dan kan je direct door naar de volgende stap. Als je maar 1 hoek kan matchen kan je het volgende algoritme gebruiken om alle drie de hoeken te kunnen matchen. In dit algoritme zit ook een gehele kubus rotatie tegen de klok in (Zi).
L – Ri – Li – R – (Zi)- Li – R – L – Ri
De middenblokjes in de in de 2e laag van de Pyraminx puzzel oplossen
De laatste stap in het oplossen van je Pyraminx is een eenvoudige. Het maakt eigenlijk niet uit op welke manier je de puzzel vast houdt. Als je de opgeloste onderkant, maar aan de onderzijde houdt. Je kan het volgende algoritme net zo vaak uitvoeren totdat de blokjes op de juiste plek zitten. R – U – Ri – U
Gefeliciteerd, als het goed is heb je de Pyraminx nu opgelost. Zoals je hebt gezien is het oplossen ervan lang niet zo ingewikkeld als een normale kubus.
Beschrijving van de Pyraminx-puzzel
De Pyraminx is een piramidevormige puzzel met 3 lagen. Deze puzzel is een must voor elke cuber! De gewone Pyraminx heeft de volgende kleurvlakken; rood, groen, geel en blauw. De puzzel is uitgevonden door Uwe Meffert in 1970. Er zijn een paar variaties op de puzzel; De Tetraminx, de meester Pyraminx die 4 lagen heeft en de professor Pyraminx met 5 lagen.
Het doel van de Pyraminx is om de kleuren door elkaar te halen en ze vervolgens in hun oorspronkelijke positie te herstellen. Het maximale aantal draaiingen dat nodig is om de Pyraminx op te lossen is 11. De Pyraminx heeft 933.120 mogelijke posities, dit is zonder de puntjes/ hoeken omdat deze op zichzelf kunnen draaien. Het huidige wereldrecord is 0.91 seconden!