Menu Sluiten

De koning | Schaken

De belangrijkste maar zeker ook de kwetsbaarste speler in het schaakspel. De koning is zonder twijfel het belangrijkste stuk. Natuurlijk wordt hij gezien als kwetsbaar, maar de koning is ook een krachtig stuk tijdens het spel. Het doel van het spel is om de koning van de tegenstander schaakmat te zetten, wat betekent dat de koning in een positie verkeert waarin hij wordt bedreigd en geen zet meer kan/ mag doen. Hoewel de koning zich beperkt kan bewegen, is zijn bescherming van het grootste belang. In dit artikel geven we meer uitleg over dit belangrijke stuk, zijn beweging en welke strategische keuzes er zijn omtrent de koning.

De Koning schaken

De beweging van de koning

De koning beweegt zich één vakje in elke richting: horizontaal, verticaal en diagonaal. Hierop is een uitzondering, de rokade. Hoewel de koning een beperkte bewegingsvrijheid heeft kan het ook in de aanval een krachtig stuk zijn.

de koning schaken

Strategie met de koning

Verlies je de koning, dan verlies je je potje schaak. De koning is het meest waardevolle stuk op het schaakbord. Om deze reden moet de koning te allen tijde worden beschermd. Hier zijn enkele strategische overwegingen met betrekking tot de koning:

  1. Rokade
    De rokade is een speciale zet waarbij de koning twee vakjes naar links of naar rechts wordt verplaatst en de toren aan die zijde wordt verplaatst naar het vakje naast de koning. Dit is een belangrijke zet om de koning in veiligheid te brengen door hem weg te halen van het centrum en achter pionnen en stukken te plaatsen. Deze zet wordt vaak vroeg in het spel gespeeld om de koning te beschermen.
  2. Koning veiligheid
    De veiligheid van de koning staat altijd voorop. Plaats de koning niet in een positie waarin hij direct wordt bedreigd en zorg voor voldoende verdediging om de koning te beschermen tegen aanvallen. Staat de koning niet veilig, dan zal hij worden aangevallen. Op zich is dat niet erg, maar je zal merken tijdens je spel dat dit vooral je eigen opbouw van de stukken zal vertragen. Zorg je voor een veilige plek van de koning, dan kan je dus ook werken een mooie aanval. Het in veiligheid brengen van de koning speelt vaak tijdens het middenspel.
  3. Eindspel
    In het eindspel, wanneer er minder stukken op het bord zijn, kan de koning actiever deelnemen. Het bord is dan een stuk overzichtelijker en er is meer ruimte voor de koning om te bewegen. Zorg ervoor dat je koning centraal staat en altijd mogelijkheden heeft om zich weg te bewegen. Schuw indien nodig ook niet om de koning mee te nemen in een aanvallende strategie. Zeker in het eindspel zijn er veel situaties te bedenken waarin een koning kan meewerken aan schaakmat.

De koning omleggen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je al ziet dat je gaat verliezen. Je kan er dan voor kiezen om een potje schaak op te geven. Een manier van schaak opgeven is door je eigen koning om te gooien, of neer te leggen. Hiermee geef je duidelijk aan de tegenstander aan dat je opgeeft en dat hij heeft gewonnen. Het is overigens geen officiële term in schaak, maar wordt wel regelmatig gebruikt.

FAQ

Hoe beweegt de koning in het schaakspel?

De koning beweegt één vakje in elke richting: horizontaal, verticaal en diagonaal. Hierop is een uitzondering en dat is de rokade.

Wat is het doel van het schaakspel?

Het doel van het schaakspel is om de tegenstander schaakmat te zetten, dit betekent dat de koning wordt bedreigd en er geen zet meer mogelijk is zonder geslagen te worden. Zet je de koning schaakmat dan heb je gewonnen.

Kan de koning andere stukken slaan?

Zeker! De koning kan andere stukken slaan, maar meestal worden koningen niet betrokken bij gevechten, breng je de koning te vroeg in het spel dan zal je later in het spel merken dat je de opbouw niet goed kan uitvoeren.

Wat gebeurt er als de koning schaak staat?

Als de koning schaak staat, betekent dit dat hij wordt bedreigd en aangevallen. De speler moet onmiddellijk maatregelen nemen om de koning te beschermen door hem te verplaatsen of de dreiging op te heffen.Het verschil met schaakmat is dat de koning in deze situatie nog wel in veiligheid kan worden gebracht.

Kan je je eigen koning schaak zetten?

Nee, je mag geen zet doen waarmee je jezelf schaak zet. Gebeurt dit toch dan verlies je dus niet het spel, maar moet de zet worden teruggedraaid

Kan een Koning tegen een koning schaken?

In het schaakspel kan de situatie waarbij de ene koning tegen de andere koning komt te staan niet voorkomen. want hoe kan je dan de koning schaak zetten zonder zelf mat te staan? Als beide spelers uiteindelijk alleen nog maar hun koning over hebben, wordt het spel meestal als een remise (gelijkspel) beschouwd, maar dit is een uitzonderlijke situatie. Kortom, in een regulier schaakspel zullen de koningen elkaar nooit direct aanvallen of dreigen te slaan.

Overige artikelen over schaak

Schaken spelregels | Schaken openingen | De pion | Het Paard | De Toren | De Koning | De koningin | De LoperSchaken rating | Schaken rokade | Schaakbord opstelling

Ben je op zoek naar andere leuke spellen? 

Bordspellen

DammenStrategoCluedo KermisKolonisten van CatanZeevaarders van CatanRiskGanzenborden | Scrabble | TricTrac | Mens erger je niet | Ticket to ride | 30 seconds | Monopoly | schaken