Menu Sluiten

Rubiks Cube 3×3 oplossen?

Hoe los je de Rubiks kubus op in 6 stappen met de zogenaamde beginners methode? De beginnersmethode is de meest eenvoudige manier voor het oplossen van de Rubiks kubus. Mocht je deze methode onder de knie hebben dan kan je je skills verbeteren met de Fridrich methode.

TIP: Voordat je met de oplossing aan van de Rubiks kubus aan de slag gaat is het handig dat je de structuur van de 3×3 Rubiks kubus goed kent.

In tegenstelling tot de 2×2 pocket kubus zitten de middenblokjes van deze kubus op een vaste positie. We hebben ook deze video gemaakt om je stap voor stap met te nemen in het oplossen van je 3×3 kubus;

Tip: Leer elke dag een nieuwe stap uit je hoofd en kijk welke bijzonderheden je tegenkomt.

Stap 1 Maak een wit kruis

Het gaat om het maken van een wit kruis aan de bovenkant met de randblokjes op de juiste positie. Er is geen methode voor, dit zal je zelf een beetje moeten uitzoeken. Als je blauw aan de voorkant hebt, gaat het met de klok mee in de volgende volgorde blauw – rood – groen – oranje. Je kan dit controleren door de bovenste laag gelijk te zetten met de midden blokjes.

3x3 kubus oplossen kruis

Stap 2 Hoeken van je kubus oplossen

Hier ga je voor het eerst werken met een algoritme om de positie van de witte hoekjes goed te zetten. Als je de witte hoeken gaat oplossen zorg je er uiteindelijk voor dat de gehele eerste laag van de rubiks kubus wordt opgelost. Zoek de witte hoekjes en plaats ze onder de positie waar je het hoekje wil hebben en voer het volgende algoritme uit totdat het blokje in de juiste positie zit. Soms is dit wel 3-4 maal. RI – DI – R – D

3x3 kubus hoeken oplossen

Stap 3 2e laag van je rubiks kubus oplossen

Om de tweede laag op te lossen is het handig om de Rubiks kubus te draaien. Wit komt dus aan de onderzijde van de kubus. Draai nu de middelste blokjes van de kubus gelijk met de kleuren van de voltooide laag. Zoek in de bovenste laag naar de randblokjes die eigenlijk in de middelste laag horen en plaats deze bovenin aan de voorzijde die je wilt oplossen. Om de randblokjes in de juiste positie te krijgen voer je het volgende algoritme

3x3 kubus 2e laag

Stap 4 Oplossen Rubik’s Kubus (geel kruis maken)

Het oplossen van de toplaag gaat in 2 stappen. In de eerste stap ga je een geel kruis aan de bovenkant van je kubus maken. Het is bij deze stap nog niet belangrijk dat ook de zijkanten goed zitten, let hier dus alleen op het gele vlak. Het oplossen van de laatste laag doen we in stap 5. Er zijn 3 situaties die je kan hebben voordat er een kruis ontstaat. Het kan trouwens ook zo zijn dat het kruis er al op zit. Hiervoor zijn 2 algoritmes die de verschillende 3 situaties oplossen; 

3x3 kubus geel kruis

Stap 5 Oplossen Rubik’s Kubus (toplaag/ geel oplossen)

Het is nu de bedoeling om de gele hoekjes op te lossen. Je hebt hier maar 1 algoritme voor nodig, maar meestal moet je dit algoritme meerdere malen achter elkaar uitvoeren. Als je onderstaand algoritme uitvoert is het belangrijk dat je een geel hoekje links onderin plaatst zoals op de onderstaande afbeeldingen.

3x3 toplaag oplossen

Stap 6 Laatste hoekstukken oplossen

Nu ga je de laatste laag van de Rubiks kubus oplossen. Ook deze laag los je op in 2 stappen;

stap 1: De hoeken oplossen

3x3 kubus stap 6

stap 2: De randblokjes oplossen

3x3 kubus stap 2 randblokjes

In alle gevallen heb je 2 hoeken die wel opgelost zijn, plaats deze hoeken op de juiste positie en voer het volgende algoritme 1 of 2 maal uit. Let op; zorg in elk geval voor een juist hoekblokje links onder (van de bovenlaag) Na 1 of tweemaal dit algoritme te hebben uitgevoerd ben je op zoek naar onderstaande situatie.

Als er 1 zijde al in zijn geheel gevuld is houdt deze dan aan de achterkant en volg het volgende algoritme. Er zijn 2 verschillende problemen die je moet oplossen maar zoals je ziet verschilt het maar op 2 draaien omdat je 2 kanten op kan oplossen. Mocht deze instructie niet helpen, kijk dan de uitleg in de video.

Wil je je oplostijden en kubus vaardigheden verbeteren en versnellen, lees dan verder! Met CFOP kan je je 3×3 rubiks kubus extreem snel oplossen. 

Rubiks kubus kopen?

Speedcube Moyu kopen

Dit is de geweldige Moyu Meilong 3×3 speed cube!

Bij het ontwerp van deze speed cube is overal aan gedacht en hij is dan ook een van de betere cubes die er gemaakt worden.

Wil je meer keuze, neem dan een kijkje in onze shop, bij de verschillende 3×3 kubussen.

Veelgestelde vragen Rubiks kubus

Hoeveel blokjes heeft een 3×3 kubus?

Een standaard Rubiks kubus bestaat uit 26 blokjes. De onderste en de bovenste laag bestaan beide uit 9 blokjes en de middelste laag bestaat uit 8 blokjes. Dit alles wordt bij elkaar gehouden door het skelet van de kubus. De blokjes kunnen onderling verdeeld worden in hoekblokjes, randblokjes en middenblokjes.

Hoe los je de eerste laag van de rubiks kubus op?

Vaak start je met oplossen bij de witte kleur van de kubus. De eerste laag kan je oplossen in 2 stappen. De eerste stap is het vormen van een wit kruis. In de tweede stap voeg je de hoeken in.

Hoe krijg je een Rubik’s Cube door elkaar?

Je hoeft niemand te vertellen hoe je een kubus in de war kan krijgen, maar wat is eigenlijk de officiële methode? Wedstrijd scrambles moeten worden gegenereerd met behulp van een huidige officiële versie van een officieel WCA scramble programma (beschikbaar via de WCA website). Meestal bestaan deze uit meer dan 25 draaien.