Kubb is een eenvoudig maar toch uitdagend spel. Kubb betekent blok in het Zweeds. Kubb is een super mooi spel om te spelen op het strand of op een grasveldje. Er wordt een speelveld gemaakt met de toren van de koning in het midden. Je mag met 6 stokken gooien op de pionnen/ kubb van de tegenpartij. Het doel van het spel is om na alle kubb van de tegenstander uiteindelijk de toren om te gooien. Maar, hoe moet je gooien? Wat zijn de officiële regels? En, welke aanpassingen kan je doen tijdens het spelen? We leggen het allemaal uit in dit artikel.
2 of 6 spelers | |
15 minuten | |
vanaf 10 jaar |
Wat zijn de officiële maten van het speelveld bij Kubb?
Bij Kubb gaat het vooral om plezier hebben, de officiële maten van een speelveld zijn best groot. Speel je Kubb met kinderen onder de 10 jaar dan is ons advies om het speelveld een beetje kleiner te maken. Je zal merken, zo veel makkelijker wordt het niet, maar de kleine spelers kunnen dan beter meespelen. De officiële afmetingen van een Kubb speelveld zijn:
- 8 meter lang (2 helften van 4 meter)
- 5 meter breed
Er worden ook officiële wedstrijden gehouden van Kubb, dan zijn niet alleen de maten van het veld belangrijk, maar ook het gewicht van de verschillende onderdelen.
Wat zit er in de doos?
De basis van het Kubb spel bestaat uit 3 onderdelen;
- Kubbs: Dit zijn de houten blokken die omvergeworpen moeten worden. In de zak of doos zitten 10 kubbs. Je hebt er 5 per team nodig.
- Werpstokken: Er zitten 6 stokken bij het spel, allen net zo groot en zwaar.
- Markeerstokken: Een Kubb-spel bevat meestal 4 markeerstokken, die worden gebruikt om het speelveld af te bakenen. Deze stokken worden in de grond gestoken om de grenzen van het speelveld te markeren. Soms zitten er 6 stokken bij, de 2 overige stokken kan je gebruiken om het midden te markeren.
- Opbergzak: Om het spel gemakkelijk te kunnen vervoeren en op te bergen, wordt er vaak een opbergzak meegeleverd. Krijg je deze niet, zoek dan een stevige canvas tas om het spel op te bergen.
Waar wacht je nog op? Daag je vrienden of familie uit voor een leuk potje Kubb en ontdek zelf waarom dit spel zo populair is geworden over de hele wereld.
De regels bij Kubb stap voor stap
Stap 1: Het opzetten van het speelveld
- Plaats de vier markeerstokken in de grond om het speelveld af te bakenen. De lengte van het speelveld is dus ongeveer 5 meter breed en 8 meter lang.
- Plaats de 5 kleinere Kubbs aan de breede kant (5 meter) van het speelveld, met gelijke tussenruimten tussen de Kubbs. Plaats de overige 5 kubbs aan de overkant.
- Plaats de koning in het midden van het speelveld.
Stap 2: Het bepalen van het startende team
- Elk team werpt een werpstok naar de koning. Het team dat het dichtst bij de koning komt of de koning om gooit, begint het spel.
Stap 3: Het werpen van de stokken
- Het startende team gooit zes werpstokken naar de Kubbs van het andere team, vanaf hun eigen speelhelft.
- Het doel is om de Kubbs omver te werpen, maar vermijd het omverwerpen van de koning. Wordt de koning toch omgegooid, heb je per direct het spel verloren.
Stap 4: Het terugzetten van de omvergeworpen Kubbs
- Nadat alle stokken van het startende team zijn gegooid, worden de omvergeworpen Kubbs naar de speelhelft van het startende team gegooid. Deze moeten op de helft van de tegenpartij worden gegooid.
- Deze gegooide Kubbs worden rechtop gezet op de plaats waar ze zijn terechtgekomen. Ze moeten minimaal een stoklengte van de koning en andere Kubbs verwijderd worden geplaatst.
Stap 5: Het werpen door het andere team
- Het andere team mag niet meteen gaan gooien op de kubbs van de tegenpartij maar moet eerst de eigen omvergeworpen Kubbs omgooien op de helft van de tegenstander
- Nadat de “eigen” Kubbs zijn omgegooid kunnen ze verder met het omgooien met de Kubbs van de tegenstander. Maar per beurt mag er maar met 6 stokken worden geworpen.
Stap 6: Het omverwerpen van de koning
- Als alle Kubbs van de tegenstander zijn omgeworpen, mag je proberen de koning in het midden van het speelveld omver te werpen.
- Als de koning omvalt, wint het team dat de koning heeft omvergeworpen het spel.
Overige regels:
- Gooi je de “eigen” Kubbs op de helft van de tegenstander niet om, dan mag de andere partij oprukken. dat wil zeggen dat ze mogen gaan staan op de lijn van de Kubb die niet is omgeworpen om de Kubb van de tegenstander te raken op de achterlijn.
- Er moet onderhands worden gegooid.
- Tijdens het werpen moet minstens één voet op de achterlijn van het speelveld blijven.
- Als een werpstok de zijlijn of achterlijn niet raakt voordat deze de grond raakt, is deze “uit” en wordt de volgende worp uitgevoerd door het andere team. Deze regel voorkomt wilde worpen.
Wat is de beste strategie bij Kubb?
Oefening baart kunst. Van veel oefenen wordt je beter. Maar het helpt op verschillende onderhandse werptechnieken uit te proberen om te kijken welke het beste bij jou past. Speel je met een team verdeel dan de stokken, maar zorg altijd dat iedereen evenveel stokken heeft. Het is een voordeel om meerdere stokken na elkaar te werpen. Een team van 6 is dus in het nadeel ten opzichte van een team van 2.
Kubbs kopen
- Gratis verzending door bol.com vanaf 20 euro
- Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk
- 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
- Dag en nacht klantenservice
Veelgestelde vragen bij Kubb
Over de lengte kan het veld 8 tot 10 meter lang zijn, te verdelen in 2 helften. De breedte van het veld is 5 meter. Voel je vrij om het te spelen met andere afmetingen, maar spreek dit goed van te voren af.
Het echte kubb spel komt van de Kubb fabrikant. Het is een prima kwaliteit spel en de stokken hebben allemaal hetzelfde gewicht. Bij de namaak variant kan de kwaliteit erg verschillen. Soms zijn de werpstokken ook niet precies hetzelfde gewicht, waardoor gooien minder voorspelbaar wordt.
Om Kubb te spelen heb je minimaal 2 spelers nodig. Als elke speler minimaal 1 werpstok mag gooien is het maximaal aantal spelers 12. Maar ons advies is om maximaal met 6 te spelen om het tempo in het spel een beetje vast te houden.